Το MIUI, το γραφικό περιβάλλον της Xiaomi για όλα τα android smartphones και tablets της, κλείνει φέτος 9 χρόνια ζωής, με την κινεζική εταιρεία να παρέχει παράλληλα δοκιμαστικές Global εκδόσεις ακόμα και για παλαιότερες συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια.

Σε ένα σύντομο μήνυμα του στην ιστοσελίδα Mi Community όπου οι κάτοχοι συσκευών Xiaomi μπορούν να αφήσουν τα σχόλια τους για τις δοκιμαστικές εκδόσεις, το μέλος και διαχειριστής Elain2046 ανακοίνωσε ότι η ομάδα μηχανικών που είναι επικεφαλής, θα σταματήσει την ανάπτυξη νέων δοκιμαστικών Global εκδόσεων πολύ σύντομα και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου. Το MIUI διαθέτει δύο εκδόσεις, την σταθερή (Stable) και την δοκιμαστική (Beta). Η σταθερή έκδοση είναι αυτή που κυκλοφορεί επίσημα από την εταιρεία σε όλα τα συμβατά smartphone ενώ η δοκιμαστική έκδοση απευθύνεται σε φίλους και προγραμματιστές που θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν τη νέα έκδοση  και τα χαρακτηριστικά που αυτή φέρνει έστω και αν έχει bugs. 

Όμως όπως αναφέρει ο Elain2046, είναι γνωστό ότι αρκετοί χρησιμοποιούν τις Global Beta εκδόσεις όχι μόνο για δοκιμαστικούς λόγους -όπως θέλει το Mi Community αλλά ως το βασικό λειτουργικό σύστημα της συσκευής τους, χωρίς να έχει περάσει τον ποιοτικό έλεγχο που έχει συνηθίσει ο χρήστης. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη ομάδα μηχανικών επέλεξε να εστιάσει την προσοχή της στην βελτίωση της τελικής έκδοσης πριν αυτή διατεθεί στους χρήστες, και να σταματήσει την ανάπτυξη του MIUI για παλιά smartphones.

Η είδηση αυτή αναμενόμενα θα δυσαρεστήσει αρκετούς φίλους της Xiaomi η οποία διαθέτει μια από τις πιο ενεργές κοινότητες προγραμματιστών στην πλατφόρμα του Android. Το σχετικό μήνυμα δεν αναφέρει αν θα καταργηθεί και το πρόγραμμα δοκιμαστικών εκδόσεων του MIUI στην Κίνα.

GSMArena