Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε την πώληση κινητών τηλεφώνων και modems κατασκευασμένων από τις Κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ZTE σε καταστήματα στις στρατιωτικές βάσεις του Αμερικανικού στρατού, επικαλούμενο πιθανό κίνδυνο ασφαλείας.

Από την 25η Απριλίου, τα συγκεκριμένα είδη συσκευών –αλλά και παραπλήσια προϊόντα- των Huawei και ZTE θα αφαιρεθούν από τα ράφια καταστημάτων που βρίσκονται σε βάσεις του Αμερικανικού στρατού σε όλη την υφήλιο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Ταγματάρχη Dave Eastburn. "Τέτοιες συσκευές ενδέχεται να αποτελέσουν ένα μη αποδεκτό κίνδυνο για το προσωπικό στο Υπουργείο Άμυνας και τις αποστολές" δήλωσε ο Dave Eastburn.

Η συγκεκριμένη ενέργεια ήρθε μετά από μια σειρά Αμερικανικών κινήσεων που είχαν ως στόχο να σταματήσουν ή να μειώσουν την πρόσβαση των Huawei και ZTE στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω ισχυρισμών ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη τεχνολογία τους για να κατασκοπεύουν Αμερικανούς.

Εκπρόσωποι των Huawei και ZTE αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία. Το Πεντάγωνο επισήμανε στο Reuters ότι τον Φεβρουάριο του 2018, ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ καθώς και οι επικεφαλής των FBI και CIA και των Εθνικών Υπηρεσιών Ασφαλείας και Πληροφοριών Άμυνας κατέθεσαν ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ ότι τα προϊόντα της Huawei ενέχουν πιθανό κίνδυνο ασφάλειας για τους χρήστες.

Reuters