Η Amazon είναι μία εταιρεία που συχνά-πυκνά μιλά για τις φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές της ανακοινώνοντας διαρκώς νέες «πράσινες» πρωτοβουλίες.

Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη το πράγμα διαφέρει και μάλιστα αρκετά προς το χειρότερο. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση βιωσιμότητάς της, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 18% (!) μέσα στο 2021 συγκριτικά με το 2020, φτάνοντας τους 71,54 εκατ. μετρικούς τόνους. Για να σου δώσουμε να καταλάβεις πόσο είναι αυτό, σκέψου ότι ισούται με το διοξείδιο του άνθρακα που θα εξέπεμπαν 180 εργοστάσια φυσικού αερίου.

Δυστυχώς τα πράγματα δε δείχνουν καλά για την Amazon αφού δεν πρόκειται καν για μεμονωμένο περιστατικό. Μιλάμε εξ άλλου για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό -και μάλιστα όλα αυτά ενώ το 2019 είχε εξαγγείλει σειρά μέτρων δεσμευόμενη μάλιστα περί του αντιθέτου (το κλου της υπόθεσης: από τότε ως το 2021, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Amazon έχουν αυξηθεί περίπου κατά 40%).

Κάπως έτσι ο στόχος που είχε θέσει ο ίδιος ο Jeff Bezos, για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2040 μοιάζει να απομακρύνεται οριστικά, εκτός κι αν η Amazon βρει τρόπο να… μαγειρέψει τα νούμερα έτσι ώστε να παρουσιάσει μια δικιά της πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιες εταιρείες-κολοσσοί μπορούν και αγοράζουν αντισταθμίσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μία κίνηση που ουσιαστικά τους επιτρέπει να συνεχίζουν να μολύνουν ανενόχλητες τον πλανήτη.

Όσο για τη θέση της Amazon; «Καθώς προσπαθούμε για να μειώσουμε την εξάρτηση της εταιρείας μας από τον άνθρακα, η Amazon μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς. Προσαρμόσαμε τη λειτουργία μας με εκπληκτική ταχύτητα για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Κανείς δεν αρνείται ότι η Amazon γιγαντώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Μαζί της και τα κέρδη της και δυστυχώς και οι εκπομπές της…
 

  • Like 1
  • Confused 4
  • Sad 9