Σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα Nikkei Asian Review, που παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση για τουλάχιστον 300 κορυφαίες Ασιατικές εταιρείες, οι Apple και Amazon ενδέχεται να συμμετέχουν σε μία προσφορά της Foxconn για την εξαγορά του τμήματος που είναι υπεύθυνο για τη κατασκευή μνήμης NAND flash της Ιαπωνικής εταιρείας Toshiba.

Η συμφωνία, θα καταστήσει απλή υπόθεση την πρόσβαση σε μία ιδιαίτερα σπουδαία και προσιτή πηγή μνήμης NAND flash για τις δύο εταιρείες, Apple και Amazon και βεβαίως για τα προϊόντα τους όπως είναι τα iPhone, iPad και Kindle, Echo αντίστοιχα. Η Foxconn έχει πάντως τουλάχιστον πέντε αντιπάλους που έχουν επίσης υποβάλλει σχετικές προσφορές, συμπεριλαμβανομένων και δύο που υποστηρίζονται από την Ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία δεν επιθυμεί να αφήσει τα chip της Toshiba να πέσουν σε ξένα χέρια.

 

Η Foxconn έχει στενή σχέση με την Apple, αφού κατασκευάζει ως επί το πλείστον τις συσκευές iPhone της Αμερικάνικης εταιρείας, ενώ κατασκευάζει και το PS4 της Sony ή το Amazon Kindle καθώς και τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές της Toshiba σε Ιαπωνικές εγκαταστάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Foxconn ζήτησε τη βοήθεια της Apple για να συμμετέχει στη προσφορά, η οποία αγγίζει τα $28 δισεκατομμύρια, έναντι μίας αποτίμησης της αξίας που είναι περίπου $18 δισεκατομμύρια.

 

Τέτοια ποσά πάντως σε μετρητά σε επίπεδο εξαγορών εταιρειών κατασκευής NAND flash δεν είναι πρωτόγνωρα, με την έννοια ότι στο παρελθόν, η Western Digital κατέβαλε το ποσό των $19 δισεκατομμυρίων για την εξαγορά της SanDisk, εταιρεία που κατασκευάσει κάρτες μνήμης, solid state drives κ.ά. Η μνήμη NAND είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας της τεχνολογίας και νέες βελτιώσεις βλέπουμε σχεδόν σε μηνιαία βάση.

 

Παλαιότερα, είχε γίνει γνωστό ότι το 20% του τμήματος κατασκευής NAND flash, σε μία προσπάθεια να πάρει οικονομική ανάσα η Toshiba, θα κατέληγε στην Western Digital (WD) αλλά ενδεχομένως κάτι τέτοιο να μην υπήρξε ως ενδεχόμενο. Ξέρουμε πάντως, ότι η Toshiba αιμορραγεί διαρκώς (έχει ήδη “ξεγράψει” έξι δισεκατομμύρια) εκατομμύρια εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την Αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων Westinghouse Electric, το 77% της οποίας εξαγόρασε τον Οκτώβριο του 2006 (το πρόβλημα σύμφωνα με την εταιρεία είναι τα συμβόλαια τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων AP1000, το κόστος κατασκευής των οποίων έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο).

 

Στην κατασκευή NAND flash, η Toshiba βρίσκεται στην τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, πίσω από τις Samsung και Western Digital. Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Foxconn, Terry Gou, όπως συνέβη και με την Sharp, η Foxconn δεν πρόκειται να αναμιχθεί στην επιχείρηση του Ιάπωνα κατασκευαστή, αφού δεν θέλει να βγάλει γρήγορα χρήματα όπως συμβαίνει με άλλους πλειοδότες όπως λέει, κοιτάζοντας ουσιαστικά προς την μεριά της εταιρείας Kohlberg Kravis Roberts. “Ελπίζουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τη Toshiba να σχεδιάσει καλύτερα προϊόντα στο μέλλον” δήλωσε στην ιστοσελίδα Nikkei.

 

Όπως είναι γνωστό, η Foxconn εξαγόρασε πρόσφατα την Ιαπωνική εταιρεία Sharp Electronics, βοηθώντας την να σημειώσει για πρώτη φορά κέρδη $534 εκατομμυρίων αφότου είχε χάσει $224 εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά. “Έχουμε αφήσει στους Ιάπωνες την δουλειά να τρέχουν τη Sharp… ελπίζουμε επίσης ότι το τμήμα μνήμης της Toshiba να επιβιώσει για τα επόμενο 50 με 100 χρόνια, το λιγότερο, όπως στην περίπτωση της Sharp” δήλωσε ο Terry Gou.

 

Link.png Site: Engadget