Από τη στιγμή που μη παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς όπως το Amazon και το Netflix, ξεκίνησαν να δημιουργούν τις δικές τους παραγωγές, η μέτρηση της ακροαματικότητας παραμένει μυστήριο με τις εταιρείες να κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό οτιδήποτε σχετικό.

Όμως η περίπτωση της εκπομπής Grand Tour του Amazon είναι διαφορετική αφού σύμφωνα με την Daily Mail, είναι η εκπομπή με τα περισσότερα πειρατικά downloads στην ιστορία, παίρνοντας τα σκήπτρα από την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones. Συγκεκριμένα το πρώτο επεισόδιο «κατέβηκε» 9,7 εκατομμύρια φορές, το δεύτερο 6,4 εκατομμύρια φορές και το τρίτο είχε 4,6 εκατομμύρια downloads. Το Grand Tour αποτελεί τη φυσική συνέχεια της εκπομπής Top Gear του BBC, με τους τρεις συντελεστές της εκπομπής να δοκιμάζουν αυτοκίνητα με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, μαζί με διάφορους διάσημους καλεσμένους.

 

Πλέον η εκπομπή προβάλλεται μόνο μέσω διαδικτύου και από την υπηρεσία Prime Video της Amazon, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο σε συνδρομητές που καταβάλλουν το ποσό τν $99 ετησίως προκειμένου να έχουν μια σειρά από παροχές όπως πιο γρήγορες παραδόσεις από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Υπολογίζεται ότι μόνο από το πρώτο επεισόδιο, η Amazon έχασε 4,1 εκατομμύρια δολάρια ενώ δεν προκαλεί εντύπωση ότι από τη Βρετανία προέρχονται πολλά από τα πειρατικά downloads και συγκεκριμένα το 13,7% του συνόλου.

 

Ενδεικτικό είναι ότι αν και η Amazon αύξησε τη συνδρομητική βάση της υπηρεσίας Prime κατά 19 εκατομμύρια μόνο αυτό το χρόνο, φτάνοντας στο σύνολο τα 63 εκατομμύρια, μόλις 2 εκατομμύρια συνδρομητές προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για το πρώτο επεισόδιο, υπήρξαν πέντε φορές περισσότεροι άνθρωποι που προτίμησαν να το δουν με παράνομο αντί για νόμιμο τρόπο. Το στοιχείο αυτό ίσως κρούει τον κώδωνα για το Amazon, το οποίο έχει επενδύσει 160 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή της εκπομπής, με στόχο να επεκτείνει τη βάση του Amazon Prime στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Link.png Site: Engadget