Πριν από λίγο καιρό, αναφερθήκαμε στον πόλεμο των Microsoft και Amazon για να αναλάβουν το έργο της μετάβασης του Πενταγώνου των ΗΠΑ στο «cloud», ένα εγχείρημα γνωστό και ως project «JEDI» (Joint Enterprise Defence Infrastructure).

Αν και πολλές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το «χρυσό συμβόλαιο» με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ύψους $10 δισεκατομμυρίων, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Google (η οποία απέσυρε το ενδιαφέρον της λίγο αργότερα επειδή δεν ήταν δυνατό να διασφαλιστεί ότι οι όροι του συμβολαίου θα ήταν ευθυγραμμισμένοι με τις αρχές της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που απαγορεύουν την χρήση της τελευταίας σε στρατιωτικά προγράμματα), η IBM, η Oracle, η Amazon και Microsoft.

Στο τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού έφτασαν οι Microsoft και Amazon με το «χρυσό συμβόλαιο» των $10 δισεκατομμυρίων να το κερδίζει τελικώς η Microsoft. Όμως η Amazon δεν θέλει να το βάλει κάτω, και αμφισβητεί την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να αναθέσει στην Microsoft το έργο «JEDI» καταφεύγοντας στις 22 Νοεμβρίου στην λύση της αγωγής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να «γυρίσει» την απόφαση του.

Η εταιρεία δεν εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσει σε αγωγή, αν και παλαιότερα ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία για να ληφθεί η τελική απόφαση από το Υπουργείο Άμυνας ήταν «αδιαμφισβήτητα μεροληπτική» και πως υπήρξαν «πολιτικές επιρροές». Με άλλα λόγια, η εχθρότητα του Προέδρου Donald Trump προς την Amazon, ενδέχεται να ώθησε το Πεντάγωνο να επιλέξει την Microsoft αντί της Amazon που ισχυρίζεται ότι είναι δικαιωματικά νικήτρια του διαγωνισμού.

pentagon.thumb.jpg.91e6012a4c64c078bd44f35cc194b824.jpg

Από την πλευρά του Πενταγώνου όπως ήταν φυσικό διαφωνούν. Ο Υπουργός Άμυνας Mark Esper είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ήταν σίγουρος ότι η διαγωνιστική διαδικασία είχε «διεξαχθεί ελεύθερα και δίκαια» ενώ εκπρόσωπος της Microsoft, δήλωσε στο Reuters ότι η διαδικασία του Υπουργείου Άμυνας ήταν «λεπτομερής, εξονυχιστική  και δίκαιη». Λογικά, δεν πρόκειται να μάθουμε και πολλά περισσότερα σύντομα καθώς η δικαστική υπόθεση θα προχωρήσει με άκρα μυστικότητα και «κεκλεισμένων των θυρών» αφού θα κατατεθούν «ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα» που δεν πρέπει να εκτεθούν εκτός της δικαστικής αίθουσας καθώς ενδέχεται να βλάψουν και τις δύο πλευρές (και την Amazon και το Πεντάγωνο).

Η Amazon πάντως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την μάχη εύκολα. Η σύμβαση με το Πεντάγωνο άλλωστε, δεν αποτελεί μόνο ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, αλλά μία ευκαιρία για να διαμορφωθεί το μέλλον του Αμερικανικού στρατού, και όσα χρήματα και να ξοδέψει η Amazon για την δίκη μακροπρόθεσμα μπορεί να της φαίνονται πενταροδεκάρες.  

Engadget