Η Amazon δείχνει τα πρώτα πραγματικά σημάδια αυτοματοποίησης

Οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για τις επερχόμενες διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησαν για την Amazon και φτάνουν τους 100.000. Αν και το νούμερο είναι μεγάλο, έχει υποστεί μείωση κατά 20.000 θέσεις σε σχέση με τα 2 προηγούμενα έτη.  Αναλυτές όπως ο Mark May του Citi θεωρούν πως αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη της αυτοματοποίησης που λαμβάνει χώρα στις αποθήκες της Amazon και τη γενικότερη λειτουργία της. Όπως δήλωσε στο CNBC: “Φέτος είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Amazon που βλέπουμε να υπάρχει μια μείωση στις εποχιακές προσλήψεις της, ενώ αυτό έρχεται την ίδια στιγμή που η εταιρία επιταχύνει την εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων στα κέντρα διανομής και τις αποθήκες της”.

Screenshot_125.png.a79e35eeec574ab7d1abc4edd8e9398a.png

H Amazon ισχυρίζεται πως αυτό συμβαίνει γιατί επικεντρώνεται περισσότερο σε μόνιμες προσλήψεις, και παρουσιάζει δεδομένα που δείχνουν ότι δημιούργησε 130.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο τον τελευταίο χρόνο. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις όμως, η κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα από το 2012, όταν και η Amazon εξαγόρασε την Kiva Systems (συστήματα ρομποτικών αυτοματισμών) για $775 εκατομμύρια είναι συγκεκριμένη. Ήδη από το 2016 τα ρομπότ της Kiva Systems έδειξαν ότι μπορούσαν να κατεβάσουν το χρόνο που χρειάζεται ένας εργαζόμενος της Amazon για να κάνει διαλογή, να συλλέξει, να πακετάρει και να στείλει ένα δέμα, από μια ώρα σε δεκαπέντε λεπτά! 

amazon-warehouse-worker-boxes.jpg.5e17955035df3d0ebc624b440301adca.jpg

H Ashley Robinson, εκπρόσωπος τύπου της Amazon, θεωρεί πως τα 100.000 συστήματα αυτοματισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν αντικαθιστούν ανθρώπινες θέσεις εργασίας αλλά αντιθέτως βοηθούν την εταιρία να αναπτύσσεται ταχύτερα, να δημιουργεί περισσότερες νέες θέσεις για ανθρώπους, και ακόμη και να επιτρέπουν την αύξηση των κατώτατων μισθών 350.000 υπαλλήλων σε $15/ώρα όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.  

Ο αναλυτής της Morgan Stanley Brian Nowak εξηγεί πως αυτές οι αυξήσεις μισθών έρχονται χάρη στα ρομπότ της Kiva, αφού ακόμη και μικρότερες αποθήκες της Amazon που έχουν αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να μπορούν να διαχειριστούν κίνηση πακέτων που αντιστοιχεί σε μεγάλα κέντρα διανομής. “Θεωρούμε πως η αύξηση της απόδοσης από τα Kiva robots αντισταθμίζει την αύξηση μισθού”.

Quartz.com