Η AGCM ανέφερε ότι η Amazon κατέχει θέση «απόλυτης κυριαρχίας».

Η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας, γνωστή ως AGCM (Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato) επέβαλε στην Amazon πρόστιμο €1,13 δις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, η δεύτερη ποινή που επέβαλε στην Amazon τον τελευταίο μήνα. Η Amazon κατέχει μια θέση απόλυτης κυριαρχίας στην ιταλική αγορά μεσιτείας, η οποία της επέτρεψε να προωθήσει τη δική της υπηρεσία logistics, που ονομάζεται Fulfillment by Amazon.

Σύμφωνα με την AGCM, οι εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν την υπηρεσία FBA της Amazon εάν θέλουν πρόσβαση σε βασικά οφέλη όπως η ετικέτα Prime, η οποία με τη σειρά της τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε εκπτώσεις Black Friday και σε άλλες ετήσιες καμπάνιες. Όπως αναφέρει η ιταλική αρχή, η Amazon εμπόδισε με αυτόν τον τρόπο τους πωλητές third-party να συσχετίσουν την ετικέτα Prime με προσφορές που δεν διαχειρίζονται από την FBA.

Η αρχή ανέφερε ότι η πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία του πωλητή. Σημείωσε επίσης ότι οι third-party πωλητές που χρησιμοποιούν FBA δεν υπόκεινται στις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις απόδοσης με τους πωλητές εκτός FBA. Ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανό να τεθούν σε αναστολή από την πλατφόρμα εάν δεν επιτύχουν ορισμένους στόχους. Τέλος, σημείωσε ότι οι πωλητές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics της Amazon αποθαρρύνονται από το να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό που κάνουν στο Amazon.

Η AGCM ανέφερε ότι επέβαλε το υψηλό πρόστιμο καθώς έκρινε τις ενέργειες της Amazon ως ιδιαίτερα σοβαρές δεδομένης της διάρκειάς τους και των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει. Εκτός από το πρόστιμο, ζήτησε από την Amazon να παραχωρήσει τα προνόμια που απολαμβάνουν οι πωλητές FBA σε όλους τους third-party πωλητές, υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται άλλους κανόνες και νόμους. Θα πρέπει να καθορίσει και να δημοσιεύσει αυτά τα πρότυπα εντός ενός έτους και οι ενέργειές αυτές θα επιβάλλονται από μία αρχή παρακολούθησης.

Εκπρόσωπος της Amazon ανέφερε ότι η εταιρεία «διαφωνεί έντονα» με την απόφαση και θα ασκήσει έφεση. Σημείωσε επίσης ότι οι πωλητές που δεν ανήκουν στο FBA μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία Seller Fulfilled Prime (SFP), η οποία τους παρέχει πρόσβαση στα προνόμια Prime χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες logistics της Amazon.

Τον περασμένο μήνα στην Ιταλία, επιβλήθηκε στην Amazon και την Apple πρόστιμο $228 εκατομμυρίων για άδικο περιορισμό των πωλήσεων της Beats σε επιλεγμένους λιανοπωλητές. Η ΕΕ επέβαλε επίσης στην Amazon πρόστιμο ρεκόρ €746 εκατομμυρίων για παραβίαση των αυστηρών νόμων περί απορρήτου δεδομένων GDPR. Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ΕΕ άνοιξε πρόσφατα μια αντιμονοπωλιακή έρευνα σχετικά με τους κανόνες του App Store της Apple και πιο ιδιαίτερα για τις προμήθειες που σχετίζονται με αγορές εντός των εφαρμογών.

  • Like 2
  • Thanks 3