Η Amazon αποκάλυψε πρόσφατα ένα πειραματικό χαρακτηριστικό, που επιτρέπει στην ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης Alexa να μιμείται τις φωνές των νεκρών συγγενών των χρηστών της.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τεχνολογίας πραγματοποίησε μία επίδειξη του χαρακτηριστικού στο ετήσιο συνέδριο MARS, δείχνοντας ένα βίντεο όπου ένα παιδί ζητά από την Alexa να του διαβάσει ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί χρησιμοποιώντας τη φωνή της εκλιπούσας γιαγιάς του.

«Όπως είδατε σε αυτήν την εμπειρία, αντί να διαβάζει το βιβλίο με τη δική της φωνή, η Alexa διαβάζει το βιβλίο με τη φωνή της γιαγιάς του παιδιού» είπε ο Rohit Prasad, επικεφαλής επιστήμονας της Amazon στο τμήμα Alexa AI. Ο Rohit Prasad παρουσίασε το βίντεο λέγοντας ότι η προσθήκη «ανθρώπινων ιδιοτήτων» στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι όλο και σημαντικότερη «σε αυτούς τους καιρούς της συνεχιζόμενης πανδημίας, όταν τόσοι πολλοί από εμάς έχουμε χάσει κάποιον που αγαπάμε» και συμπλήρωσε πως «αν και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να εξαλείψει τον πόνο της απώλειας, σίγουρα μπορεί να κάνει τις αναμνήσεις (που έχουμε) να διαρκέσουν».

Η Amazon δεν έκανε γνωστό αν θα διατεθεί ευρέως η συγκεκριμένη δυνατότητα, ωστόσο έκανε γνωστό ότι αρκεί ένα λεπτό ηχογράφησης για να μιμηθούν τα συστήματα της τη φωνή κάποιου. Σε μια εποχή άφθονων βίντεο και φωνητικών σημειώσεων, ο μέσος καταναλωτής μπορεί πλέον να «κλωνοποιήσει» τις φωνές των αγαπημένων του ή οποιουδήποτε άλλου του αρέσει.

Αν και η συγκεκριμένη δυνατότητα της Alexa χαρακτηρίστηκε το λιγότερο… αμφιλεγόμενη από πολλούς χρήστες -κάποιοι την χαρακτήρισαν ανατριχιαστική-  εντούτοις οι μιμήσεις φωνής μέσω AI είναι κάτι το συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια. Οι μιμήσεις που είναι γνωστές και ως «audio deepfakes» χρησιμοποιούνται τακτικά στον κινηματογράφο, στα παιχνίδια ή στην τηλεόραση αλλά και σε podcasts. Για παράδειγμα, πέρυσι έγινε γνωστό, ότι σε ένα ντοκιμανταίρ για τον Anthony Bourdain, οι παραγωγοί χρησιμοποίησαν AI για να «κλωνοποιήσουν» τη φωνή του, για να μοιάζει ότι είναι αυτός που διαβάζει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε αποστείλει.

Ο Rohit Prasad είπε ότι το χαρακτηριστικό θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες της Amazon Alexa να διατηρήσουν «μακροχρόνιες προσωπικές σχέσεις» με τους αποθανόντες, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη το κάνουν. Κάποιοι χρησιμοποιούν chatbots που μιμούνται τους αγαπημένους που έχασαν, εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη μέσα από ηχογραφημένες συνομιλίες.

  • Thanks 4
  • Confused 6
  • Sad 7