Η Zoox, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις start-up στην αγορά των αυτόνομων οχημάτων, πέρασε στην κατοχή της Amazon έναντι 1,2 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρει το Engadget, τα σχέδια της Amazon όσον αφορά στην εν λόγω εξαγορά, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Ορισμένες φήμες θέλουν την εταιρεία του Jeff Bezos να ετοιμάζει τη δική της απάντηση στην Uber, ενώ κάποιες άλλες μιλούν για επένδυση με στόχο την ενίσχυση του δικτύου διανομής της Amazon μέσω αυτόνομων οχημάτων. H Zoox θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα στο ίδιο μοντέλο με το Twitch ενώ η Amazon δεσμεύτηκε να συνεχίσει να επενδύει στην εταιρεία με δυναμικό περίπου 1.000 ατόμων.

Το ύψος της εξαγοράς είναι εφάμιλλο εκείνης της Zappos ενώ υπολείπεται -πάντα σε ό,τι αφορά τα “ψώνια” της Amazon μόνο της Whole Foods -κατέχει και το σχετικό ρεκόρ με 13,7 δισ. δολάρια. Η Zoox δούλευε σε ένα αυτόνομο όχημα χωρίς διακριτή μπροστά και πίσω όψη, το οποίο προόριζε για μεγάλες πόλεις με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τα αρχικά της πλάνα μάλιστα, ήθελαν το “robotaxi” της (στα πρότυπα της Waymo) να λανσάρεται φέτος, όμως η εμφάνιση του κορονοϊού ανέβαλε τα πλάνα της.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέραν της Zoox, η Amazon έχει μερίδια και σε άλλα start-up από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως στις Rivian (ηλεκτρικά οχήματα) και Aurora (αυτόνομα οχήματα). Πάντως η κίνηση αυτή της Amazon δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Elon Musk της Tesla και της SpaceX που σε tweet του χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos ως...αντιγραφέα.