Αρκετές νέες αναβαθμίσεις προϊόντων ανακοίνωσε η Amazon στη φετινή Φθινοπωρινή της εκδήλωση, Devices and Services με πρώτη και καλύτερη την Alexa, η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε ένα περισσότερο ευέλικτο και με μεγαλύτερη ευχέρεια στις συζητήσεις, chatbot.

Η εταιρεία δεν περιορίστηκε στην Alexa αλλά ανακοίνωσε και αρκετό νέο hardware, συμπεριλαμβανομένων νέων προϊόντων από τις σειρές Echo, Echo Show και Echo Frames, νέες κάμερες ασφαλείας κ.ά. 

Η Alexa εξελίσσεται…

Με την παραγωγική ή γενεσιουργός Τεχνητή Νοημοσύνη να βρίσκεται πλέον στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο σχεδόν οποιασδήποτε εταιρείας τεχνολογίας, η Amazon, πρωτοπόρος στον τομέα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το… πάρτι.

2.webp

Η Alexa, η γνωστή ψηφιακή βοηθός, αποκτά περισσότερες δυνατότητες χάρη στην γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) και μπορεί πλέον να απαντά σε περισσότερα ερωτήματα ή ακόμα και να κάνει ολόκληρες συζητήσεις με τη συμβολή ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (Large Language Model ή LLM). Πλέον, όταν ένας χρήστης πει: «Alexa, let’s chat», η ψηφιακή βοηθός εισέρχεται άμεσα σε λειτουργία «chatbot» που προσδίδει περισσότερη εκφραστικότητα και τις επιτρέπει να κάνει με περισσότερη ευχέρεια μεγαλύτερες συζητήσεις. Οι χρήστες επίσης δεν χρειάζεται να φωνάζουν τη λέξη «Alexa» κάθε φορά που χρειάζονται την ψηφιακή βοηθό να ανταποκριθεί: αρκεί να στρέψουν το βλέμμα τους προς μία συσκευή συμβατή με την Alexa που να διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα (όπως μία συσκευή Echo) αρκεί βεβαίως να έχετε Visual ID.

Echo Show 8

Η εταιρεία ανακοίνωσε το Echo Show 8, το οποίο φέρει αναβαθμίσεις στον επεξεργαστή, στην οθόνη, στην κάμερα και στα μικρόφωνα αλλά και έρχεται με ενσωματωμένες δυνατότητες smart-home hub (υποστηρίζονται τα πρότυπα Zigbee, Sidewalk, Thread, Bluetooth και Matter). Η σημαντικότερη ωστόσο αναβάθμιση αφορά το δυναμικό περιβάλλον χρήσης με την «ανίχνευση εγγύτητας». Πιο συγκεκριμένα, το περιβάλλον χρήσης… αλλάζει συγκριτικά με την απόσταση που έχετε από τη συσκευή (θα χρειαστεί να εγγραφείτε για την απόκτηση Visual ID). Για παράδειγμα, η εφαρμογή για τον καιρό χρησιμοποιεί μεγαλύτερη γραμματοσειρά όσο βρίσκεστε σε απόσταση από τη συσκευή ενώ όσο πλησιάζετε, η γραμματοσειρά μικραίνει με το περιβάλλον χρήσης να αποκαλύπτει περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες. 

3.webp

Η εταιρεία πρόσθεσε στη συσκευή επίσης δυνατότητες χωρικού ήχου για «μια ευρύτερη και πιο καθηλωτική ακουστική εμπειρία» ενώ η κάμερα έχει μετακινηθεί στο κέντρο ώστε οι βιντεοκλήσεις να φαίνονται πιο φυσικές για τον συνομιλητή σας. Τα μικρόφωνα επίσης εξοπλίζονται με τεχνολογία φιλτραρίσματος των θορύβων περιβάλλοντος. Οι αποστολές της συσκευής θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο -οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει- και η τιμή του είναι περίπου $150.

Echo Frames

Τα έξυπνα γυαλιά της Amazon, Echo Frames, αναβαθμίστηκαν για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Πλέον, επιδεικνύουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για έως και έξι ώρες συνεχούς αναπαραγωγής πολυμέσων ενώ επιπλέον είναι κατά 15% λεπτότερα. Αυτό σημαίνει ότι μοιάζουν περισσότερο με φυσιολογικά γυαλιά που δεν… ξενίζουν ακόμα και από κοντά.

4.webp

Τα Echo Frames επίσης διαθέτουν επανασχεδιασμό σύστημα ήχου για μεγαλύτερη ένταση και σαφήνεια και μικρότερη παραμόρφωση ενώ «η επεξεργασία ομιλίας» έρχεται και αυτή βελτιωμένη με περισσότερες και πιο αξιόπιστες απαντήσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα όπως λέει η Amazon. Τα έξυπνα γυαλιά έρχονται σε διάφορες παραλλαγές, κανονικών γυαλιών και γυαλιών ηλίου (η εταιρεία παρουσίασε και μία ακριβότερη έκδοση σε συνεργασία με την Carrera που ονομάζεται «Carrera Smart Glasses» και που στοιχίζει $120 περισσότερα). Τα Echo Frames στοιχίζουν $270.

Echo Hub

Το Echo Hub αποτελεί μία νέα συσκευή που προορίζεται για τη διαχείριση διαφόρων έξυπνων οικιακών συσκευών. Διαθέτει οθόνη 8” και τοποθετείται στον τοίχο, αν και η Amazon θα διαθέσει και μία βάση με τη μορφή αξεσουάρ. «Σήμερα, οι έξυπνες κονσόλες/πίνακες ελέγχου έχουν υψηλό κόστος και απαιτούν επαγγελματίες για την εγκατάσταση τους ενώ πολλές φορές δεν αναβαθμίζονται. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Smart Home της Amazon, Charlie French.

6.webp

Αν και περιλαμβάνει την Alexa και μπορεί να συμπεριφέρεται όπως τα τυπικά ηχεία Echo, υποστηρίζει τα βασικά πρωτόκολλα έξυπνου σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των Matter και Thread, και πάνω από 140.000 έξυπνες οικιακές συσκευές. Διαθέτει WiFi ωστόσο μπορεί να συνδεθεί και σε συμβατά routers με δυνατότητες Ethernet με ένα προαιρετικό καλώδιο USB-C. Οι αισθητήρες υπερύθρων του Echo Hub μπορούν επίσης να «αντιληφθούν» την παρουσία κάποιου ατόμου κοντά στη συσκευή, η οποία μεταβαίνει σε μια προεπιλεγμένη λειτουργία ρολογιού όταν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω.

Η συσκευή σας επιτρέπει να «οπλίσετε» το σύστημα ασφαλείας και συναγερμού του σπιτιού σας με ένα γρήγορο πάτημα εμφανίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλά «παράθυρα» από τις κάμερες σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να ελέγχει τοπικά επιλεγμένες έξυπνες οικιακές συσκευές, οδηγώντας σε ταχύτερους χρόνους απόκρισης. «Πλέον, όταν ένας πελάτης πατήσει για να ανάψει ένα φως από το Echo Hub, το φως θα ανάψει σε μόλις 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου -είναι σαν να γυρνάει έναν φυσικό διακόπτη». Στοιχίζει $180. 

Eero Max 7

Το Eero Max 7 είναι μία συσκευή που συνδυάζει τις δυνατότητες ενός router, ενός extender και ενός repeater σε μία συσκευή. Η συσκευή προσφέρει σύνδεση 10-gigabit Ethernet, με την εταιρεία να λέει ότι μία ταινία 4Κ μπορεί να «κατέβει» σε 10 δευτερόλεπτα και ένα παιχνίδι 50 GB σε λιγότερο από ένα λεπτό.

5.webp

Η συσκευή υποστηρίζει τις μπάντες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz με ταχύτητες έως 4,3 Gbps για ασύρματες συνδέσεις και 9,4 Gbps για ενσύρματες συνδέσεις. Περιλαμβάνει τέσσερις θύρες Ethernet και μπορεί να καλύψει χώρους 232 m². Oι χρήστες μπορούν να συνδέσουν περισσότερα Eero Max 7 μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός mesh δικτύου και να καλύψουν μεγαλύτερη έκταση. Το κόστος του είναι $600. 

Νέες κάμερες ασφαλείας Ring και Blink

Η Ring Stick Up Cam Pro είναι μια κάμερα εσωτερικού εξωτερικού χώρου με έξυπνες λειτουργίες παρακολούθησης. Η συσκευή διαθέτει 3D ανίχνευση κίνησης (που βρίσκεται ήδη στο Ring Video Doorbell 2, Floodlight Cam Pro και Spotlight Cam Pro) για να παρέχει ακριβέστερες ειδοποιήσεις κίνησης. Χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ για την παρακολούθηση της πορείας των ανθρώπων στο οπτικό της πεδίο κ.ά. Το κόστος της είναι $180.

7.webp

Η Blink, η άλλη μάρκα της Amazon στον συγκεκριμένο τομέα, απέκτησε ορισμένα νέα αξεσουάρ. Το Sync Module Pro (κόστος $50) επεκτείνει την εμβέλεια της Blink Outdoor 4 ενώ το Wireless Floodlight Mount (κόστος $160) μπορεί να φωτίσει ολόκληρη την αυλή χάρη στα πολλαπλά LED που ενεργοποιούνται με την κίνηση. Η επέκταση μπαταρίας για την ίδια κάμερα μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της στα… τέσσερα χρόνια. Και τα τρία αξεσουάρ είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία -όπως όλα τα νέα προϊόντα της εταιρείας- με τις αποστολές να ξεκινούν από τις 17 Οκτωβρίου.

Fire TV

Η Amazon παρουσίασε μία νέα Bluetooth-enabled soundbar στη σειρά Fire TV. H Fire TV Soundbar είναι συμβατή με όλα τα προϊόντα streaming και τις τηλεοράσεις της σειράς Fire TV και είναι διαθέσιμη με τιμή $120.

8.webp

Το Fire TV 4K Max διαθέτει πλέον αυξημένη επεξεργαστική ισχύ κατά 200MHz και Wi-Fi 6E (από Wi-Fi 6). Η συσκευή υποστηρίζει HDR, HDR10+, Dolby Atmos και Dolby Vision και είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία έναντι $60. Η Amazon αναβάθμισε επίσης το «απλό» 4K Fire TV Stick με μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, υποστήριξη 4K και Wi-Fi 6. Η Amazon επίσης διέθεσε μία νέα «Fire TV Ambient Experience» για τη συσκευή, η οποία διευκολύνει την προβολή πληροφοριών όπως το οικογενειακό ημερολόγιο, τις υπενθυμίσεις και την πρόγνωση του καιρού σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, προσθέτει «εκατοντάδες νέες εικόνες» στη δωρεάν συλλογή τέχνης για τις τηλεοράσεις που εισέρχονται σε κατάσταση αναμονής.

Οι συσκευές Fire TV θα διαθέτουν σύντομα μια νέα εμπειρία αναζήτησης που χρησιμοποιεί τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της Amazon για να κάνει την αναζήτηση φυσικότερη. Επίσης θα περιλαμβάνουν μία νέα επιλογή «Continue Watching» που συγκεντρώνει αγαπημένο περιεχόμενο (από παρόχους όπως Prime Video, Disney+, Max, Peacock και άλλα) σε ένα σημείο.