Η Amazon συμφώνησε να απλοποιήσει τη διαδικασία που απαιτείται από έναν χρήστη για να ακυρώσει τη συνδρομητική υπηρεσία Prime.

Αυτή αφορά όλους τους ιστότοπούς που διατηρεί η Amazon στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αναφερόμαστε στη desktop έκδοση είτε στις εφαρμογές που κυκλοφορεί η εταιρεία για smartphones. Η κίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα σειράς καταγγελιών από περιφερειακές ομάδες προστασίας των καταναλωτών. Οι συντονισμένες καταγγελίες σχετικά με τη συγκεχυμένη και περίπλοκη διαδικασία ακύρωσης μιας Amazon Prime συνδρομής ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2021 - οπότε χρειάστηκε λίγο περισσότερο από ένας χρόνος για να συμφωνήσει ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ακύρωσης ενός λογαριασμού.

Μετά τη δέσμευση με τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, η Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι η Amazon άρχισε να κάνει κάποιες αναθεωρήσεις στη web έκδοση του Prime - όπως να γίνει πιο σαφής η επισήμανση του κουμπιού ακύρωσης αλλά και να γίνει μικρότερο το επεξηγηματικό κείμενο. Με τη σημερινή ανακοίνωση, η Amazon συμφωνεί να απλοποιήσει περαιτέρω την εμπειρία με περαιτέρω μείωση του κειμένου, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή των καταναλωτών από τις προειδοποιήσεις και να μην αποτρέπονται από την ακύρωση της συνδρομής τους. 

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ διεξήγαγε διάλογο με την Amazon στο πλαίσιο της συντονισμένης διαδικασίας υποβολής καταγγελιών στην οποία συμμετέχουν διάφορες εθνικές υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να διαγραφούν από το Amazon Prime με δύο μόνο κλικ, - χρησιμοποιώντας αυτό που περιγράφει ως "ένα εμφανές και ξεκάθαρο "κουμπί ακύρωσης"". Προσθέτει ακόμα ότι  η νέα διαδικασία είναι πλέον σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές, και σε συνεργασία με τα αρμόδια μέρη κάθε χώρας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή του μέτρου για να διασφαλίσει ότι η δέσμευση της Amazon για συμμόρφωση δεν θα συναντήσει άλλες «δυσκολίες». 

Η διαδικασία ακύρωσης με δύο κλικ είναι σίγουρα ένας καλύτερος τρόπος συγκριτικά με μια πολυεπίπεδη διαδικασία γεμάτη δυσκολίες την οποία η Amazon έχει αναπτύξει σε πολλές χώρες, μια μεθοδολογία που αποκαλείται πολλές φορές «dark pattern”.

  • Like 2
  • Thanks 1