Οι απαγορεύσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή στους λογαριασμούς του Donald Trump σε Twitter, Facebook κι άλλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων ενδέχεται να ήταν αμφιλεγόμενες, παρ’ όλα αυτά δείχνουν να είναι αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία Zignal Labs, και όπως ανέφερε η Washington Post, οι παραπλανητικές ειδήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο απάτης στις εκλογές μειώθηκαν κατά 73%, έπειτα την αναστολή των λογαριασμών του Trump. Σύμφωνα με την έρευνα, που καλύπτει μια μικρή περίοδο από 9 έως 15 Ιανουαρίου, η εταιρία αναφέρει:

  • Οι συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο απάτης στις εκλογές μειώθηκαν από 2.5 εκατομμύρια αναφορές (mentions) σε 688.000
  • Η χρήση των hashtags που σχετίζονται με την ταραχή του Καπιτωλίου μειώθηκαν κατά πολύ. Το #FightforTrump μειώθηκε κατά 95%
  • Η χρήση των #HoldTheLine και “March forTrump” μειώθηκαν εξίσου κατά 95%
  • Οι αναφορές (mentions) σε θέματα που αφορούν τη θεωρία QAnon, αυξήθηκαν κατά 15%, αν και κατά πάσα πιθανότητα αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης κάλυψης της συγκεκριμένης θεωρίας από τα ΜΜΕ μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο

Επίσης, η ΜΚΟ Media Matters for America, διαπίστωσε πως λιγότερα άτομα μοιράζονταν και έκαναν κλικ σε περιεχόμενο από δεξιές πολιτικές σελίδες του Facebook έπειτα την απαγόρευση.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα tweets του Trump γινόντουσαν retweet από τους υποστηρικτές τους σε τεράστιους ρυθμούς ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους, δίνοντάς στον Trump τεράστια δύναμη για τη διαμόρφωση συνομιλιών και αντιλήψεων στο κοινό του. Ομοίως, μία μελέτη που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι μόλις 20 λογαριασμοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Trump, ήταν υπεύθυνοι για το ένα πέμπτο της συνολικής παραπληροφόρησης σχετικά με την ψηφοφορία και τις εκλογές.

Φυσικά, μια εβδομάδα είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις τάσεις σε περίπτωση που δεν είχαν αποκλειστεί οι λογαριασμοί του Trump.

  • Like 5
  • Confused 2