Μία από τις παρουσίες του MWC 2024 που είχαμε κυκλώσει στις ατζέντες μας, ήταν εκείνη της Humane, της εταιρείας που ισχυρίζεται πως είναι σε θέση να αλλάξει τον ρου της ιστορίας -τουλάχιστον ως προς την τεχνολογία- με το AI Pin της.

Μπορεί το wearable για οποίο πολλά έχουν ειπωθεί να κάνει την εμφάνισή του αργότερα μέσα στη χρονιά (όχι τον Μάρτιο όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά αλλά τον Απρίλιο, με όσους το έχουν προπαραγγείλει πάντως να παίρνουν και τρεις μήνες δωρεάν συνδρομής) ωστόσο στο MWC είχαμε την ευκαιρία να το δούμε από κοντά και να σχηματίσουμε ιδίαν άποψη.

Εμφανισιακά, το AI Pin δεν διαφέρει από τα όσα είχαμε δει ως τώρα online. Πρόκειται για ένα wearable που φοριέται όπως μία καρφίτσα στο πέτο, κάτι που ακούγεται μεν πολύ άνετο όμως στην πραγματικότητα έχει τα θέματά του. Σε περίπτωση που βγάλετε π.χ. το πανωφόρι σας (τζάκετ, μπουφάν, παλτό, hoodie κλπ), θα πρέπει να το τοποθετήσετε εκ νέου σε ό,τι βρίσκεται από κάτω, ενώ αν και η Humane εν τέλει επιβεβαίωσε ότι είναι ανθεκτικό σε «ιδρώτα και ψιλή βροχή», δεν το λέει κάποιος ακριβώς «παντός καιρού». Το βάρος του μαζί με το battery booster είναι 55 γραμμάρια και μπορεί σαν τιμή να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως σε ένα t-shirt γίνεται εύκολα εμφανές.

Το AI Pin δεν έχει οθόνη. Χρησιμοποιεί φωνητικές εντολές και το ενσωματωμένο του touchpad για τις βασικές εντολές ενώ απεικονίζει δεδομένα όπως κείμενο, εργαλεία αναπαραγωγής μουσικής και μενού με τη βοήθεια ενός laser στο χέρι του χρήστη. Ο τελευταίος κατόπιν έχει τη δυνατότητα να χειριστεί τη συσκευή με χειρονομίες, κάτι που ναι μεν μοιάζει περίεργο όμως αν μη τι άλλο έχει μία λογική. Η χρήση του AI Pin συνηθίζεται εύκολα, αν και η συσκευή όπως προσφέρεται επί του παρόντος δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικαταστήσει ένα smartphone -ούτε καν ένα budget μοντέλο. Ας μην ξεχνάμε πως το κόστος αγοράς της είναι απαγορευτικό (περί τα $699) ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η μηνιαία συνδρομή των $24 που ναι μεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα δεδομένα που απαιτούνται για τη λειτουργία του AI Pin, όμως συνιστά ένα εξωφρενικό ποσό (αντιστοιχεί σε $288 τον χρόνο).

image.jpeg.1560d0145935e4db9116f5202ce526f1.jpeg

Άποψή μας; Είναι ένα gimmick που παρουσιάζει μεν ενδιαφέρον από τεχνολογικής άποψης, αλλά που όμως μοιάζει καταδικασμένο να αποτύχει εμπορικά. Η βιομηχανία και η αγορά μοιάζουν να έχουν εντοπίσει το next big thing τους σε ένα άλλο wearable, τα smart rings. Apple, Samsung και τόσες άλλες εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να κινούνται γοργά προς αυτή την κατεύθυνση κάνοντας τη Humane να μοιάζει με έναν φτωχό και μόνο καουμπόη…

  • Like 1
  • Haha 2