Το DALL-E mini είναι η νέα μόδα που έχει κατακτήσει τις τελευταίες μέρες το internet.

Δεν μπορεί: όλο και κάπου θα έχεις πετύχει στο Twitter -πρωτίστως- ή κάποια άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης -δευτερευόντως- αυτό το σετ περίεργων εικόνων 3x3. Ε, πρόκειται για δημιουργία του DALL-E mini, ενός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης. Η λειτουργία του δε θα μπορούσε να είναι απλούστερη: ο χρήστης απλά πληκτρολογεί μία περιγραφή που έχει κατά νου και η πλατφόρμα αναλαμβάνει να συνθέσει εννέα σχετικές εικόνες.

Μην το παρεξηγήσεις: δεν είναι μηχανή αναζήτησης εικόνων -γι’ αυτό υπάρχει η Google. Αυτό που κάνει το DALL-E mini, είναι να δημιουργήσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εικόνες εκ του μηδενός, γι’ αυτό και δείχνει πραγματικά τις δυνατότητές του σε πολύπλοκες φράσεις (για ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, φρόντισε οι φράσεις αυτές να μην έχουν καν νόημα, όπως «a dog with big red eyes eating pizza while driving a car», τα… παράγωγα της οποίας μπορείς να δεις στην κεντρική εικόνα).

Το DALL-E mini ή craiyon όπως θα ονομάζεται επισήμως σε λίγο καιρό, είναι ένα δωρεάν, open-source εργαλείο που ανέπτυξε ο προγραμματιστής Boris Dayma με τη βοήθεια του Pedro Cuenca πέρυσι το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε έναν διαγωνισμό του Hugging Face με την υποστήριξη της Google. Όπως αναφέρεται στα FAQ του εργαλείου, το μοντέλο AI του τελευταίου βασίζεται σε αφιλτράριστα δεδομένα από το διαδίκτυο και ως εκ τούτου, οι εικόνες που είναι σε θέση να δημιουργήσει, ενδεχομένως να αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα.

Το ενδιαφέρον για το DALL-E mini πάντως είναι τόσο μεγάλο που συχνά-πυκνά οι servers του «καταρρέουν» από την κίνηση. Έχει ήδη γίνει trending topic στο Twitter ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκθεση των δημιουργών του με τα πρώτα τους συμπεράσματα από τους πρώτους μήνες χρήσης του μοντέλου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αν και καινοτόμο, το DALL-E mini δεν είναι το μόνο τέτοιο μοντέλο AI. Παρεμφερή δουλειά κάνουν το Dall-E 2 της OpenAI (καμία σχέση με το mini) και το Google Imagen ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται το AutoDraw, επίσης της Google.

  • Like 3
  • Confused 1