Οι προβλέψεις για το τέλος της ανθρώπινης εργασίας ενδέχεται να είναι υπερβολικές, εάν πιστέψουμε επισημάνσεις όπως αυτές των Yann LeCun του Facebook, του Peter Norvig της Google και του Eric Horvitz της Microsoft.

Και οι τρεις είναι επικεφαλής των τμημάτων ερευνών των τεχνολογικών «γιγάντων» και μέλη της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης, ενώ εκπροσώπησαν τις εταιρίες τους στην αρχή της εβδομάδας σε ένα AMA (Ask Me Anything) στο reddit, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη.

Όταν ρωτήθηκε για το ποιες θέσεις πρόκειται να καταργηθούν, ο Horvitz της Microsoft απάντησε: «Πολλές εργασίες θα υποστηριχθούν και δεν θα αποκατασταθούν από τη βελτίωση του αυτοματισμού. Μεταξύ άλλων, όσες απαιτούν δεξιοτεχνία ή επιστημονική γνώση, αλλά και αυτές όπου είναι απαραίτητη η ανθρώπινη παρέμβαση. Το ίδιο ισχύει με όσες χρειάζεται η επαφή και σχετίζονται με τη φροντίδα άλλων ανθρώπων, όπως οι εκπαιδευτικές ή οι ιατρικές υπηρεσίες».

Η παραπάνω «οικονομία της φροντίδας» δεν σημαίνει πάντως μόνο καλύτερους μισθούς σε φροντίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Παράλληλα, με τον αυτοματισμό, αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα καθώς όλες οι επικίνδυνες εργασίες ανατίθενται σε μηχανές – όπερ σημαίνει λιγότεροι τραυματισμούς, θανάτους και μηνύσεις.

Οι «έξυπνες» μηχανές δεν είναι απαραίτητο πως θα δημιουργήσουν νέο είδος «εργαζομένων» που θα μας ανταγωνίζεται - όπως συνέβη με την περίπτωση των πιλότων, όπως οι αυτόματοι πιλότοι δεν απέσυραν τους ανθρώπους από τα πηδάλια των αεροσκαφών. Με αυτή τη λογική, όπως υποστηρίζει ο Norvig, οι περισσότεροι επαγγελματικοί τομείς είναι ασφαλείς, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα αλλάξουν οι διαδικασίες των εργασιών, οι απολαβές καθώς και ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων.

ΤheNextWeb