Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανάλυσης εικόνων που αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία πληροφορικής Capgemini, η γαλλική φορολογική υπηρεσία (συχνά αποκαλούμενη "Le Fisc") εντόπισε 20.356 οικιακές πισίνες που δεν είχαν δηλωθεί προηγουμένως. 

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προστεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα, οδηγώντας την κυβέρνηση στη φορολόγηση και άλλων αδήλωτων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών, όπως παραρτήματα ή βεράντες.

Για να βρει τις αδήλωτες πισίνες, το λογισμικό της Capgemini -με την ανάλυση να γίνεται στο Google Cloud - αναγνωρίζει αυτόματα τις πισίνες στις αεροφωτογραφίες (για παράδειγμα αναζητώντας μπλε ορθογώνια) και συγκρίνει τα αποτελέσματα με τα αρχεία στις βάσεις δεδομένων ακινήτων και φορολογίας. Εάν διαπιστώσει ότι σε μια σχετική διεύθυνση δεν έχει καταχωρηθεί πισίνα τότε είναι ξεκάθαρο ότι ο ιδιοκτήτης παραβιάζει τη φορολογική νομοθεσία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Οκτώβριο σε περιορισμένη βάση, καλύπτοντας μόνο εννέα από τα 96 μητροπολιτικά τμήματα. Στην αρχή, το σύστημα μπέρδευε τους ηλιακούς συλλέκτες με τις πισίνες με ποσοστό σφάλματος 30%, αλλά η Le Fisc αναφέρει ότι έκτοτε έχει αυξήσει την ακρίβεια.

Η γαλλική κυβέρνηση φορολογεί την ακίνητη περιουσία με βάση την αξία που αντιστοιχεί σε πιθανή μίσθωση, και η οποία αυξάνεται όταν οι ιδιοκτήτες κατασκευάζουν βελτιώσεις ή  προσθέτουν…πισίνες. Για παράδειγμα, μια πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων αντιστοιχεί σε περίπου 200 ευρώ πρόσθετους φόρους ετησίως για τον Γάλλο πολίτη και φυσικά το γαλλικό κράτος. Οι ιδιωτικές πισίνες έχουν γίνει τελευταία πιο δημοφιλείς στη Γαλλία λόγω του πρόσφατου καύσωνα, αλλά είναι επίσης αμφιλεγόμενες λόγω της χρήσης νερού κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής ξηρασίας.

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien αναφέρει ότι το σχέδιο για την ανακάλυψη των αδήλωτων πισινών είναι κάπως αμφιλεγόμενο, αλλά όχι για τους λόγους που θα περιμένατε. Η Capgemini, μια πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής με έδρα το Παρίσι, έχει δεχθεί πυρά επειδή χρησιμοποίησε τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Google ως υπεργολάβο για την επεξεργασία των σχετικών δεδομένων στο cloud. Ως γνωστόν, η Google έχει μακροχρόνια ιστορία φορολογικών διαφορών με τη γαλλική κυβέρνηση. Πέρα από τις αντιπαραθέσεις, η Le Fisc σχεδιάζει να επεκτείνει σύντομα το πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. 
 

  • Like 5
  • Thanks 2
  • Confused 1
  • Sad 1