Η 'Eνωση των συγγραφέων της Αμερικής (WGA) πρότεινε να επιτραπεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη συγγραφή σεναρίων, εφόσον δεν επηρεάζει την παροχή ευσήμων στους συντελεστές μιας ταινίας.

Η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων δήλωσε ότι θα πρότεινε μια ρύθμιση, η οποία θα επέτρεπε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη συγγραφική διαδικασία, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε προκαλέσει πρόσφατα ανησυχία στις τάξεις των σεναριογράφων, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι θα οδηγούσε σταδιακά στον παραγκωνισμό τους. Όμως, παρά τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί, η Ένωση δεν πρότεινε την πλήρη απαγόρευση χρήσης της AI τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την πρόταση ένας συγγραφέας θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το ChatGPT για να βοηθήσει στη συγγραφή ενός σεναρίου χωρίς να χρειάζεται να δίνει ή να μοιράζεται τα συγγραφικά εύσημα. Ένα διευθυντικό στέλεχος του στούντιο θα μπορούσε να παραδώσει στον συγγραφέα ένα σενάριο που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη για να το ξαναγράψει ή να το βελτιώσει και ο συγγραφέας θα εξακολουθούσε να θεωρείται ο πρώτος σεναριογράφος του έργου. Στην πραγματικότητα, η πρόταση θα αντιμετώπιζε την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο - όπως το Final Draft ή το μολύβι- και όχι ως σεναριογράφο. Η πρόταση φαίνεται ότι αποσκοπεί στο να επιτρέψει στους συγγραφείς να επωφεληθούν από την τεχνολογία χωρίς να εμπλακούν σε μάχες πνευματικών δικαιωμάτων με τους κατασκευαστές λογισμικού.

Πάντως η πρόταση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο στο οποίο ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ένα σενάριο εντελώς μόνο του, χωρίς τη βοήθεια ενός ανθρώπου. Η πρόταση της Ένωσης συζητήθηκε στην πρώτη διαπραγμάτευση στις αρχές της εβδομάδας με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP). Τρεις πηγές επιβεβαίωσαν την πρόταση ενώ δεν είναι ακόμη σαφές αν η AMPTP, η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο, θα εξετάσει σοβαρά την ιδέα.

Η πρόταση της WGA αναφέρει απλώς ότι το υλικό που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα θεωρείται "λογοτεχνικό υλικό" ή η "βάση ενός σεναρίου". Οι όροι αυτοί είναι βασικοί για την απόδοση των συγγραφικών ευσήμων (credits), τα οποία με τη σειρά τους έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αποζημίωση που λαμβάνει ο εκάστοτε σεναριογράφος. 

Η "βάση ενός σεναρίου" αναφέρεται σε πράγματα όπως μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και άρθρα περιοδικών, στα οποία μπορεί να βασίζεται ένα σενάριο. Εάν ένα σενάριο βασίζεται σε τέτοιο περιεχόμενο, τότε δεν θεωρείται "πρωτότυπο σενάριο". Ο συγγραφέας μπορεί επίσης να λάβει αναφορά στα credits της ταινίας ως "σενάριο από" και όχι την ένδειξη "γραμμένο από". Στη δεύτερη περίπτωση (βάση σεναρίου), ο σεναριογράφος έχει τη δυνατότητα να λάβει ολόκληρο το υπόλοιπο του έργου, ενώ στην πρώτη περίπτωση (λογοτεχνικό υλικό) λαμβάνει το 75%. Δηλώνοντας ότι το ChatGPT δεν μπορεί να γράψει τη βάση ενός σεναρίου, η WGA θα έλεγε ότι ένας σεναριογράφος θα μπορούσε να προσαρμόσει ένα διήγημα γραμμένο από την τεχνητή νοημοσύνη και να λάβει τα εύσημα του "γραμμένο από" ή στα αγγλικά “Written by”.

Τα παραπάνω σενάρια μπορεί να φαίνονται τραβηγμένα όμως οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να παρουσιάσουν μερικά από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να παραχωρήσει κάποιο πλεονέκτημα που μπορεί να γίνει πιο σημαντικό τα επόμενα χρόνια. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη συγγραφή ερωτήσεων στο "The Chase" ή σε άλλα (τηλε)παιχνίδια γνώσεων.

  • Like 1
  • Haha 2