Η τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality ή απλά AR) δεν είναι κάτι καινούριο.

Ειδικά από τότε που η Apple ενσωμάτωσε αισθητήρα σε iPad και iPhone, έχουμε δει αρκετά apps που επιτρέπουν στον χρήστη να «δοκιμάσει πριν αγοράσει», από έπιπλα μέχρι ρούχα και παπούτσια. Η IKEA ήταν από τις πρώτες εταιρείες που μπήκαν στον χορό, με το app της να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν πώς φαίνονται στον χώρο τους έπιπλα και διακοσμητικά. Η νέα εφαρμογή του σουηδικού κολοσσού όμως, πάει το όλο κόνσεπτ ένα βήμα παραπέρα.

Το IKEA Kreativ, όπως λέγεται το νέο app της εταιρείας που διατίθεται στο App Store του iOS, επιτρέπει στον χρήστη να σκανάρει ένα δωμάτιο χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα LiDAR της συσκευής του, δημιουργώντας έτσι ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Σε αυτό, εκείνος έχει την ευκαιρία να διαγράψει τα ήδη υπάρχοντα έπιπλά του, έτσι ώστε να δοκιμάσει τις προτάσεις της IKEA και να πάρει μία ακόμα καλύτερη γεύση του πώς θα δείχνουν τραπέζια, καναπέδες, πολυθρόνες κλπ στο σπίτι του.

image.png.6e14bb76e6d7ba56368cff06076b32ad.png

Το εντυπωσιακό με το IKEA Kreativ, είναι πως λειτουργεί ακόμα και σε iPad και iPhone χωρίς αισθητήρα LiDAR -απλά εν τοιαύτη περιπτώσει δε θα προσφέρεται ο ίδιος βαθμός χωρικής λεπτομέρειας, σύμφωνα με την εταιρεία. Για να γίνει η δουλειά, δεδομένης της απουσίας αισθητήρα LiDAR, θα χρειαστεί η εισαγωγή μιας σειράς φωτογραφιών του δωματίου. Το app θα αναλάβει να τις επεξεργαστεί καταλλήλως, δημιουργώντας μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη ρεπλίκα του χώρου.

Εννοείται πως ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει τις δημιουργίες του και να τις μοιραστεί με άλλους κι αν φυσικά του αρέσει το αποτέλεσμα, η προσθήκη όλων των επίπλων, διακοσμητικών και λοιπών προϊόντων στο καλάθι του, γίνεται με μια κίνηση (κακά τα ψέματα, αυτός είναι εξ άλλου και ο απώτερος σκοπός της IKEA). Για όσους αναζητούν έξτρα έμπνευση, η εταιρεία παρουσίασε και 50 νέα τρισδιάστατα showrooms μέσα στα οποία οι χρήστες μπορούν να δοκιμάζουν 3D προϊόντα από τον κατάλογό της.

  • Like 5
  • Confused 1