Μια ακόμη καινοτομία παρουσίασε η Google μέσω του DeepMind AI, το οποίο όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο αποδεικνύει την πρακτική του αξία στην καθημερινότητα και στην επιστήμη.

Στην προκειμένη, το εργαλείο “Ithaca” («Ιθάκη») που βασίζεται στο DeepMind, είναι σε θέση να συμπληρώνει τα κενά σε αρχαία κείμενα, στα οποία λείπουν γράμματα, λέξεις ή κομμάτια κειμένου με πρωτόγνωρη ακρίβεια, παράλληλα με άλλες διαδικασίες όπως η αναγνώριση της χρονικής περιόδου του θέματος ή την τοποθεσία στην οποία ανήκε.

Επιστήμονες και ιστορικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία βοήθησαν στο εγχείρημα, διδάσκοντας στο DeepMind AI τα ελληνικά γράμματα και ελληνικές λέξεις, για να το βοηθήσουν να προχωρήσει με το έργο του. Το Ithaca βασίζεται επίσης σε ένα παλαιότερο πρόγραμμα, το “Pythia” (από την Πυθία, την ιέρεια του Μαντείου των Δελφών), στο οποίο φορτώθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια λέξεις και περίπου 35,000 επιγραφές από την αρχαία Ελλάδα, ώστε μετά να εκπαιδευτεί στο κομμάτι αναγνώρισης μοτίβων, για να συμπληρώνει τα κενά με το πιθανότερο αποτέλεσμα και οι ιστορικοί να διαλέγουν το καταλληλότερο.

Το Ithaca θα προτείνει διάφορες εκδοχές του κειμένου, τις οποίες μετά οι ιστορικοί μπορούν να εξετάσουν και καταλήξουν στην καταλληλότερη. Για σύγκριση, έγκριτοι ιστορικοί κατάφεραν να κάνουν την ίδια δουλειά αναπλήρωσης με ποσοστό ακρίβειας της τάξεως του 25%, εκεί που το Ithaca κατάφερε αναπλήρωση με ακρίβεια 62%, αναγνώριση τοποθεσίας με ακρίβεια 71% και αναγνώριση χρονολογικής περιόδου με απόκλιση μόλις 30 ετών από την πραγματικότητα. 

ithaca5CROP-640x428.jpeg.27d68d81d897c255a8bbb7bb446947cc.jpeg
Λεπτομέρεια από το Διάταγμα της Χαλκίδας, μια επιγραφή που καταγράφει έναν όρκο πίστης που ορκίστηκε από την πόλη της Χαλκίδας στην Αθήνα. Παραδοσιακά χρονολογείται στο 446 π.Χ., αλλά πρόσφατα ανανεώθηκε για το 424 π.Χ.

Με τα ενθαρρυντικά δείγματα που παρουσιάζει ήδη το Ithaca, τα επόμενα βήματα όπως αναφέρει η εταιρεία, είναι να επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο για άλλες γλώσσες, όπως η εβραϊκή, η γλώσσα των Μάγια και η δημώδης αιγυπτιακή γραφή. Διέθεσε επίσης μια μορφή του Ithaca για δωρεάν χρήση, όπου ο καθένας μπορεί να βάλει ένα κομμάτι κειμένου ή μια επιγραφή και το Ithaca θα προσπαθήσει να αναπληρώσει τη χαμένη πληροφορία.

Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, το DeepMind AI έχει προσφέρει σε διάφορους τομείς. Από την ακριβέστερη πρόγνωση του καιρού έως πρακτικές μείωσης κόστους στην Google, το DeepMind «προσπαθεί» να δείξει πώς ένα AI του βεληνεκούς του έχει πρακτική εφαρμογή και δεν πρόκειται για ένα τεχνολογικό άλμα που δεν μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα ή να συνεισφέρει στην επιστήμη.  
 

  • Like 34
  • Thanks 4