Ο Elon Musk λέει ότι εργάζεται πάνω στο "TruthGPT", μια εναλλακτική λύση του ChatGPT που λειτουργεί ως μια "μέγιστη AI που αναζητά την αλήθεια".

Ο δισεκατομμυριούχος εξέθεσε το όραμά του για έναν αντίπαλο της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον Tucker Carlson του Fox News, λέγοντας ότι απαιτείται μια εναλλακτική προσέγγιση στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για να αποφευχθεί η καταστροφή της ανθρωπότητας.

«Θα ξεκινήσω κάτι που ονομάζω TruthGPT ή μια μέγιστη AI που αναζητά την αλήθεια και προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος», δήλωσε ο Musk. «Και νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο μονοπάτι προς την ασφάλεια, με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το σύμπαν είναι απίθανο να εξολοθρεύσει τους ανθρώπους, επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος».

Ο Musk συνέκρινε την υποτιθέμενη έλλειψη επιθυμίας της Τεχνητής ΝοημοσύνηςI να καταστρέψει ολόκληρη την ανθρωπότητα με τον τρόπο που οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατεύσουν τους χιμπατζήδες, μια άποψη που πολλοί μπορούν να βρουν τουλάχιστον ειρωνική κρίνοντας την αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσει η Neuralink και πάλι του Musk. «Αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να αποφασίσει να κυνηγήσει όλους τους χιμπατζήδες και να τους σκοτώσει», δήλωσε ο Musk. «Στην πραγματικότητα χαιρόμαστε που υπάρχουν και φιλοδοξούμε να προστατεύσουμε τους βιότοπούς τους».

Ο Musk θεωρεί ότι το TruthGPT θα αποτελεί μια “διόρθωση πορείας” του OpenAI, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που βοήθησε να ιδρυθεί, ο οποίος έκτοτε άρχισε να λειτουργεί μια κερδοσκοπική θυγατρική. Ο Musk άφησε να εννοηθεί ότι τα κίνητρα κέρδους του OpenAI θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν την ηθική των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί και τοποθέτησε το "TruthGPT" ως μια πιο διαφανή επιλογή.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk αναφέρεται δημόσια στη δημιουργία ενός "TruthGPT". Τον Φεβρουάριο έγραψε στο Twitter ότι "αυτό που χρειαζόμαστε είναι το TruthGPT", ενώ παράλληλα επέστησε την προσοχή στους κινδύνους των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας, όπως αυτά που κατασκευάζει η Open AI. Ο Musk, μαζί με αρκετούς άλλους ερευνητές AI υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή τον Μάρτιο, η οποία καλεί τις εταιρείες να διακόψουν τα "γιγαντιαία πειράματα AI" που οι δημιουργοί τους δεν μπορούν να "κατανοήσουν, να προβλέψουν ή να ελέγξουν αξιόπιστα".

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο προχωρημένο είναι στην πραγματικότητα το "TruthGPT" του Musk ή αν υπάρχει καθόλου, όμως φαίνεται ότι βλέπει σοβαρά την όλη δημιουργία του, αφού πράγματι ανέφερε το μοντέλο κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με τον Carlson. Ο Musk ίδρυσε επίσης αθόρυβα μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία X.AI, τον Μάρτιο.

  • Thanks 2