Σε μια συζήτηση σχετικά με τις απειλές που θέτουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της OpenAI, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν εκπαιδεύει επί του παρόντος το GPT-5, τον υποτιθέμενο διάδοχο του γλωσσικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης GPT-4 που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο MIT, ο Altman ρωτήθηκε σχετικά με μια πρόσφατη ανοιχτή επιστολή που κυκλοφορεί στον κόσμο της τεχνολογίας, η οποία ζητούσε από εταιρείες όπως την OpenAI να σταματήσουν να αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης "πιο ισχυρά από το GPT-4". Η επιστολή τόνισε τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των μελλοντικών συστημάτων, αλλά επικρίθηκε από πολλούς στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους υπογράφοντες. Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τη φύση της απειλής που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη (είναι υπαρξιακή ή πιο καθημερινή;), καθώς και σχετικά με το πώς θα μπορούσε η βιομηχανία να προχωρήσει στην "παύση" της ανάπτυξης εξ αρχής.

Στο MIT, ο Altman δήλωσε ότι η επιστολή "στερείται των περισσότερων τεχνικών αποχρώσεων σχετικά με το που χρειάζεται να υπάρξει κάποια παύση" και σημείωσε ότι μια προηγούμενη έκδοση ισχυριζόταν ότι το OpenAI εκπαιδεύει επί του παρόντος το GPT-5. "Δεν το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Altman. "Επομένως, από αυτή την άποψη ήταν κάπως ανόητο".

Ωστόσο, το γεγονός ότι η OpenAI δεν εργάζεται πάνω στο GPT-5 δεν σημαίνει ότι δεν επεκτείνει τις δυνατότητες του GPT-4 ή όπως ο Altman θέλησε να επισημάνει, εξετάζει τις επιπτώσεις στην ασφάλεια μιας τέτοιας εργασίας. «Κάνουμε άλλα πράγματα με το GPT-4 που νομίζω ότι έχουν όλα τα είδη των θεμάτων ασφαλείας που είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και τα οποία έμειναν εντελώς έξω από την επιστολή», δήλωσε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της συνομιλίας παρακάτω:

Τα σχόλια του Altman έχουν ενδιαφέρον αν και όχι απαραίτητα λόγω του τι αποκαλύπτουν για τα μελλοντικά σχέδια της OpenAI. Αντίθετα, αναδεικνύουν μια σημαντική πρόκληση στη συζήτηση για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, τη δυσκολία δηλαδή μέτρησης και παρακολούθησης της προόδου. 

  • Like 1