Η αξία κρυπτονομισμάτων όπως των Bitcoin, Ethereum, Ripple και Litecoin έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα το τελευταίο χρόνο, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ορισμένους επενδυτές.

Καθώς η αξία των συγκεκριμένων κρυπτονομισμάτων ανεβαίνει διαρκώς, οι τιμές των καρτών γραφικών άρχισαν επίσης να φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα εξαιτίας της έλλειψης τους από την αγορά.

Μία σειρά από mid-range και high-end κάρτες γραφικών από τις AMD και Nvidia βρίσκονται σε έλλειψη, κυρίως επειδή οι miners κρυπτονομισμάτων της αγοράζουν μαζικώς για να κατασκευάσουν mining machines για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων όπως το Ethereum ή άλλα παρεμφερή κρυπτονομίσματα.

Το Polygon αναφέρει ότι η κανονική τιμή μίας Nvidia GeForce GTX 1070 θα έπρεπε –ανάλογα το μοντέλο- να βρίσκεται κοντά στα $380, ωστόσο σήμερα ορισμένες κάρτες γραφικών του είδους πωλούνται ακόμα και έναντι $700 εξαιτίας της έλλειψης στοκ. Εκείνοι που ασχολούνται με την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιούν πολλές κάρτες γραφικών μαζί για να δημιουργήσουν νέα νομίσματα, και επειδή υπάρχει ένας πεπερασμένος αριθμός τους (π.χ στη περίπτωση του bitcoin), αλλά και εξαιτίας του τρόπου που είναι σχεδιασμένο το δίκτυο, απαιτείται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξόρυξη ενός bitcoin, με αποτέλεσμα αυτό να έχει οδηγήσει στην αυξημένη ζήτηση για όσο το δυνατόν ισχυρότερες κάρτες γραφικών με στόχο την εξόρυξη πολλαπλών κρυπτονομισμάτων.

Οι υψηλές τιμές των καρτών γραφικών, έχουν καταστήσει την αγορά ενός νέου gaming PC πιο δύσκολη στις μέρες μας, ειδικά από την ώρα που η έλλειψη στην αγορά των mid-range καρτών γραφικών έχουν επίσης οδηγήσει στα ύψη και τις τιμές των ικανότερων καρτών γραφικών. Οι τιμές των καρτών γραφικών όπως των GeForce GTX 1080, 1070, 1060 της Nvidia και οι Radeon RX Vega 64, Vega 56, 580 και 570 έχουν επηρεαστεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Η Nvidia συμβουλεύει τους συνεργάτες της στο retail κομμάτι της αγοράς να δίνουν προτεραιότητα στους gamers σε σχέση με τους miners, όμως από την άλλη κάποιοι retailers φαίνεται πως απολαμβάνουν για την ώρα τα μεγάλα περιθώρια κέρδους και δεν φαίνεται να θέλουν να αλλάξει κάτι. Ορισμένοι πάντως από αυτούς, περιορίζουν τον αριθμό των καρτών γραφικών που μπορεί κάποιος να αγοράσει ώστε να μην μπορούν να αγοραστούν πολλές μαζί από κάποιους με την ιστοσελίδα Polygon να αναφέρει πως η εταιρεία Micro Center κάνει εκπτώσεις σε όσους gamers αγοράζουν κάρτες γραφικών μαζί με άλλα υποσυστήματα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καρτών γραφικών είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αφορούν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σύμφωνα με το The Verge και δεν φαίνεται στον ορίζοντα να πλημμυρίζει σύντομα η αγορά με κάρτες γραφικών από τους κατασκευαστές για να καλυφθεί η ζήτηση οπότε το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν σύντομα. Ίσως μάλιστα ορισμένοι gamers να οδηγηθούν στην αγορά μίας κονσόλας –σαν το PlayStation 4 ή το Xbox One X- για να μην αναγκαστούν να δαπανήσουν μία μικρή περιουσία για τη δημιουργία ενός gaming PC.

The Verge

  • Like 3
  • Sad 1