Η αξία του Bitcoin έπεσε κατά 17%, και έφτασε να βρίσκεται κάτω από τα $23.000 το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να καταγράφει απώλειες άνω των $200 δισεκατομμυρίων! 

Τη Δευτέρα, η αξία του Bitcoin έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να πωλούν τα κρυπτονομίσματα που έχουν στη κατοχή τους εν μέσω μίας ευρύτερης στρατηγικής ρευστοποίησης διάφορων περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, μία Αμερικανοισραηλινή εταιρεία δανεισμού κρυπτονομισμάτων με την ονομασία Celsius Network, αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τις αναλήψεις για τους πελάτες της (εξαιτίας των «ακραίων συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στην αγορά»). Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη ανησυχία -και φόβους «μετάδοσης» στην ευρύτερη αγορά- καθώς η Celsius Network αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο του δανεισμού σε κρυπτονομίσματα (η εταιρεία στην ουσία προσφέρει έντοκα προϊόντα σε πελάτες που καταθέτουν κρυπτονομίσματα ενώ δανείζει σε άλλους) και πέρυσι είχε λάβει χρηματοδότηση $750 εκατομμυρίων.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει 1,7 εκατομμύρια πελάτες διαφημίζοντας ότι οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να λάβουν απόδοση 18%. Οι χρήστες καταθέτουν τα κρυπτονομίσματα που έχουν στην κατοχή τους στην Celsius. Αυτά τα κρυπτονομίσματα στη συνέχεια δανείζονται σε ιδρύματα και άλλους επενδυτές, με τους χρήστες να λαμβάνουν ποσοστά ως αποτέλεσμα των εσόδων που κερδίζει η εταιρεία. Τώρα όμως η Celsius Network σημειώνει τρομακτικές απώλειες εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και τα περιουσιακά της στοιχεία ήταν $26 δισεκατομμύρια, στις 17 ΜαΪου φέτος είχαν φτάσει να είναι $11,8 δισεκατομμύρια. Το CEL, το κρυπτονόμισμα της εταιρείας, τις τελευταίες ώρες έχει χάσει το 50% της αξίας τους σύμφωνα με το CoinGecko. Την ίδια τακτική -της προσωρινής παύσης των αναλήψεων- φαίνεται να ακολούθησε και το Binance.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έπεσε κάτω από το όριο των $23.000 τη Δευτέρα σύμφωνα με στοιχεία του Coindesk με την αξία του να μειώνεται σε κάποια φάση κατά περίπου 17% και να διαμορφώνεται στα $22.764. Ορισμένες από αυτές τις απώλειες ανακτήθηκαν λίγο αργότερα, με τις απώλειες να ανέρχονται στο 15% και την αξία του να διαμορφώνεται στα $23.351. Σήμερα βέβαια, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς η αξία του Bitcoin βρίσκεται λίγο πάνω από τα $21.000 ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Coinbase έπεσε και κάτω από τα $21.000 σε κάποια βάση προτού ανακάμψει ελαφρώς. «Αυτή τη στιγμή, τα πάντα έχουν πάρει φωτιά, είτε είναι μετοχές, είτε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που επικρατεί στην αγορά σήμερα είναι φόβος, αμφιβολία και αβεβαιότητα» δήλωσε ο Nirmal Range, επικεφαλής συναλλαγών και τεχνικής ανάλυσης στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ZebPay. Να αναφέρουμε ότι η αξία του Bitcoin έχει δεχτεί απίστευτο πλήγμα από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε τον Νοέμβριο του 2021, σημειώνοντας υποχώρηση σχεδόν 70%.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και το πρωί της Δευτέρας, περισσότερα από $200 δισεκατομμύρια δολάρια «έκαναν φτερά» από ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Με την κεφαλαιοποίηση να σημειώνει ελεύθερη πτώση και να μειώνεται κάτω από το $1 τρισεκατομμύριο τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021 σύμφωνα με στοιχεία της CoinMarketCap.

Οι μακροοικονομικοί παράγοντες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη σημερινή εικόνα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, με τον πληθωρισμό να καλπάζει αχαλίνωτα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για τον έλεγχο των αυξανόμενων τιμών. Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης Nasdaq σημείωσε απότομη πτώση και συνήθως, ακολουθεί η αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς τόσο το Bitcoin όσο και άλλα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία συσχετίζονται με τις μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. 

  • Like 6
  • Thanks 1