Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές θέλουν τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, να διέπονται από ένα αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο (με βάση τους αυστηρότερους τραπεζικούς κανόνες) για να αποφευχθεί η πιθανότητα να βάλουν το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κίνδυνο αν καταρρεύσει η αξία τους αναπάντεχα.

Η Επιτροπή της Βασιλείας (από την ομώνυμη πόλη της Ελβετίας) για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος (Basel Committee on Banking Supervision, η οποία αποτελείται από τις ρυθμιστικές αρχές των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών κέντρων στον κόσμο, προτείνει μια «νέα συντηρητική προληπτική μεταχείριση» για τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία που θα αναγκάσουν τις τράπεζες να «βάλουν στην άκρη» αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν το 100% των πιθανών ζημιών.

Αυτή θα ήταν η υψηλότερη κεφαλαιακή απαίτηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, που απεικονίζει ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλες σχετικές επενδύσεις θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα και ευάλωτα σε διακυμάνσεις της αξίας τους από τις συμβατικές μετοχές ή ομόλογα.

«Τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία έχουν προκαλέσει μια σειρά ανησυχιών, οι οποίες αφορούν την προστασία των καταναλωτών, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας όπως και το αποτύπωμα άνθρακα τους» δήλωσε η Επιτροπή της Βασιλείας. Την ώρα που οι περισσότερες ρυθμιζόμενες τράπεζες έχουν σήμερα περιορισμένη έκθεση στα κρυπτονομίσματα, η Επιτροπή προειδοποίησε ότι η «άνοδος των κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και συναφών υπηρεσιών ενδέχεται να δημιουργήσει ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες».

Η ισχυρότερη αρχή καθορισμού τραπεζικών προτύπων προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία αποδείχθηκαν εξαιρετικά ασταθή, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν «να παρουσιάσουν κίνδυνο για τις τράπεζες, όσο η έκθεση τους σε αυτά αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων κινδύνων για την χρηματοπιστωτική ρευστότητα, την επιχειρησιακή δραστηριότητα, κινδύνων που αφορούν την αγορά, κυβερνοαπειλών, λειτουργικών κινδύνων (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες/ χρηματοδότηση της τρομοκρατίας), νομικούς κινδύνους και κινδύνους που αφορούν τη φήμη των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». 

bitcoin23d.jpg

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε η Επιτροπή, χαλαρότεροι κανόνες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα λεγόμενα stablecoins - μια νέα μορφή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων που συνήθως συνδέονται με την αξία ενός παραδοσιακού νομίσματος – όπως για παράδειγμα να διέπονται μόνο από ένα επίπεδο κεφαλαιουχικών κανόνων σαν αυτών που εφαρμόζονται στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ομόλογα, τα δάνεια, οι καταθέσεις, οι μετοχές ή τα εμπορεύματα.

Οι προτάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων, προορίζονται για να βοηθήσουν στην προστασία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε περίπτωση πτώσης της αξίας των κρυπτονομισμάτων.

Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε περισσότερο από 5% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Επιτροπής της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος και διαμορφώθηκε στα $37.361. Παρόλα αυτά, η αξία του κρυπτονομίσματος έχει πέσει κατά σχεδόν 40% από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και η αξία του είχε ξεπεράσει τα $64.000.

Αν τελικά εγκριθούν οι προτάσεις της Επιτροπής, δεν θα είναι λίγες οι τράπεζες που θα αποθαρρυνθούν από το να προσφέρουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα καθώς η αξία τους μπορεί να ανέβηκε σημαντικά το τελευταίο έτος, ωστόσο αποδείχτηκαν εξαιρετικά ευάλωτα στις διακυμάνσεις της αξίας τους καθώς δεν υποστηρίζονται από άλλα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία όπως δολάρια ή χρυσό, τα οποία θα βοηθούσαν στην εδραίωση της αξίας τους.

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δανειστές πάντως φαίνεται να αμφιταλαντεύονται στο αν πρέπει να υιοθετήσουν ή να αποφύγουν τα κρυπτονομίσματα, που φαίνεται να έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των πελατών τους. Οι Goldman Sachs και Standard Chartered ξεκίνησαν πάντως να λειτουργούν τα δικά τους γραφεία συναλλαγής κρυπτονομισμάτων για να επωφεληθούν από την ταχεία ανάπτυξή τους ενώ η HSBC αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτή τη τάση υποστηρίζοντας μόνο «παραδοσιακά» περιουσιακά στοιχεία.

Σε πρόσφατη έκθεση της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρομοίασε την μετεωρική άνοδο στην αξία του Bitcoin με άλλες «οικονομικές φούσκες» όπως τη “μανία για τις τουλίπες” και τη φούσκα των Νότιων Θαλασσών τον 17ο και τον 18ο αιώνα», αναφέρει η ΕΚΤ στην έκθεσή της.

 

  • Thanks 1