Θέτοντας νέο ρεκόρ, με τη συνολική αξία των διαθέσιμων bitcoin να αγγίζει τα $380 δισεκατομμύρια

Την αξία των $20,000 ξεπέρασε την Τετάρτη το bitcoin, θέτοντας νέο ρεκόρ τόσο για το ίδιο, όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα διαθέσιμα κρυπτονομίσματα. Προς στιγμήν δε φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος της αύξησης αυτής, αλλά όλο και περισσότερες εταιρείες και ιδρύματα φαίνεται να το βλέπουν ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση, αυξάνοντας τη ζήτηση.

Πριν μερικούς μήνες για παράδειγμα, η εταιρεία MicroStrategy επένδυσε εκατομμύρια δολάρια στο bitcoin και με μια πρόσφατη ανακοίνωσή της, δήλωσε πως θα αγοράσει κι άλλα bitcoin για $400 εκατομμύρια. Η Square Inc έκανε επίσης μια επένδυση $50 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα που το PayPal ανακοίνωσε επίσημα την υποστήριξη του κρυπτονομίσματος.

Πλέον βρισκόμαστε στην τέταρτη ραγδαία αύξηση από την αρχή το 2009. Το περασμένο ρεκόρ αξίας έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, φτάνοντας τα $19,500 και από τότε, είδαμε τεράστια πτώση στα $3,200 έναν χρόνο αργότερα.

Στα πρώτα χρόνια του bitcoin, οι υποστηρικτές του το προώθησαν ως μια νέα μέθοδο πληρωμών, τονίζοντας την ικανότητά του να ολοκληρώνει συναλλαγές μέσα σε λίγα λεπτά με σχεδόν μηδενικά τέλη συναλλαγής. Αλλά αυτό το όραμα δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ενώ είναι αρκετά εύκολο για έναν έμπορο να δεχτείbitcoin, η απόκτησή του για τυπικές συναλλαγές συνέχισε να είναι ταλαιπωρία. Επιπλέον, η χωρητικότητα του δικτύου bitcoin απέτυχε να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση, οδηγώντας σε αύξηση των τελών και μεγάλους χρόνους αναμονής στο τέλος της τελευταίας αύξησης του bitcoin το 2017.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να το βλέπουν ως έναν τύπο επένδυσης. Οι περισσότεροι δεν αγοράζουν bitcoin για να κάνουν συναλλαγές, αλλά αγοράζουν με την ελπίδα να αυξηθεί η αξία του όσο πιο πολύ γίνεται. Αυτό βέβαια μπορεί να φαίνεται παράδοξο, καθώς οι περισσότερες λύσης επένδυσης - μετοχές, ομόλογα, ακίνητα - αποτιμώνται με βάση το εισόδημα που παράγουν. Αλλά δεν λειτουργούν όλες οι επενδύσεις με τον ίδιο τρόπο. Ο χρυσός δεν παράγει μερίσματα, αλλά τα αποθέματα χρυσού σε παγκόσμια κλίμακα αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδυτές bitcoin στοιχηματίζουν ότι το ίδιο θα ισχύει μακροπρόθεσμα για τα κρυπτονομίσματα.

Και αυτό μοιάζει όλο και περισσότερο με μια αγορά που μπορεί να έχει έναν νικητή. Η τιμή του bitcoin είναι πλέον πάνω από το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του 2017, όμως άλλα κρυπτονομίσματα δεν έχουν ανακτήσει τα προηγούμενα υψηλά τους. Το δεύτερο σε αξία cryptocurrency, Ethereum, αξίζει περίπου $600, λιγότερο από το ήμισυ της κορυφαίας αξίας που έφτασε στις αρχές του 2018. Το Bitcoin Cash, μια παραλλαγή του bitcoin που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει υψηλότερους όγκους συναλλαγών, έχει χάσει το 90% της αξίας του από τα τέλη του 2017. Η αξία του Litecoin έχει επίσης μειωθεί κατά περίπου 70% σε διάστημα τριών ετών.

  • Like 1