Η αναβάθμιση Taproot του Bitcoin είναι πλέον γεγονός.

Το παλαιότερο και πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα στον κόσμο έλαβε την πρώτη του ενημέρωση εδώ και αρκετά χρόνια και με τη νέα αναβάθμιση κώδικα Taproot, το Bitcoin θα προσφέρει πλέον βελτιωμένη ασφάλεια και απόρρητο.

Η ενημέρωση Taproot του Bitcoin τέθηκε σε ισχύ το προηγούμενο Σαββατοκυριακο, όταν το κρυπτονόμισμα έφτασε στο block 709.632 και αυτή είναι η πρώτη του σημαντική αναβάθμιση από το 2017.

Με την εισαγωγή ενός νέου τύπου υπογραφής που ονομάζεται Schnorr, η ενημέρωση Taproot θα βοηθήσει τις συναλλαγές Bitcoin να γίνουν πιο ιδιωτικές, αποτελεσματικές και να κοστίζουν λιγότερο. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η νέα αναβάθμιση θα διευκολύνει την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων στο blockchain με χρήση Bitcoin.

Το ανταγωνιστικό κρυπτονόμισμα Ethereum έχει κερδίσει τη φήμη του τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι είναι ευκολότερο να δημιουργηθούν έξυπνα συμβόλαια χρησιμοποιώντας το blockchain του. Ενώ το Ethereum πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι το βασικό κρυπτονόμισμα για έξυπνα συμβόλαια, η αναβάθμιση Taproot του Bitcoin θα συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ των δύο όταν πρόκειται για τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων.

Τι είναι όμως τα έξυπνα συμβόλαια; Τα έξυπνα συμβόλαια είναι ψηφιακές συμφωνίες που γράφονται σε κώδικα και αποθηκεύονται στο blockchain. Είναι απαραίτητα για την τροφοδοσία αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών εφαρμογών (decentralized finance), tokens ή NFTs.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων CNBC, η αναβάθμιση Taproot είναι μια συλλογή από τρεις ξεχωριστές προτάσεις αναβάθμισης για το Bitcoin.

Εκτός από τη διευκόλυνση των έξυπνων συμβολαίων μέσω του blockchain του Bitcoin, η νέα αναβάθμιση θα βελτιώσει το απόρρητο για ορισμένες συναλλαγές, επειδή οι υπογραφές Schnorr θα επιτρέπουν συναλλαγές με πολλαπλές υπογραφές. Αυτές οι συναλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολλαπλές διευθύνσεις, θα εμφανίζονται πλέον ως μία τυπική, μεμονωμένη συναλλαγή παρέχοντας στους εμπλεκόμενους μεγαλύτερη ανωνυμία και βελτιωμένο απόρρητο.

Οι υπογραφές Schnorr θα μειώσουν επίσης τον όγκο των δεδομένων που απαιτούνται για συναλλαγές με πολλαπλές υπογραφές, παρά το γεγονός ότι είναι πιο περίπλοκη η επεξεργασία τους σε σύγκριση με τις τυπικές συναλλαγές. Αυτό όχι μόνο θα κάνει τις συναλλαγές φθηνότερες, αλλά καθώς θα εμπλέκονται λιγότερα δεδομένα, οι συναλλαγές θα γίνονται πιο αποτελεσματικές όσον αφορά την ενέργεια και τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους.

Με την αναβάθμιση Taproot, το Bitcoin πιθανότατα θα δει ένα νέο κύμα καινοτομίας, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στο Ethereum όταν κάποιος συνάπτει έξυπνα συμβόλαια.

  • Like 3