Μια τελευταία αναφορά σημειώνει πώς αρκετοί έμποροι NFT ασχολούνται με το «wash trading» για να χειραγωγήσουν την αγορά και να δημιουργήσουν τεχνητή δραστηριότητα.

Η αγορά NFT είναι γεμάτη από ανθρώπους που αγοράζουν τα δικά τους NFT για να ανεβάσουν τις τιμές, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από την εταιρεία δεδομένων blockchain Chainalysis. Η τεχνική γνωστή και ως «wash trading», αφορά την αγορά και την πώληση ενός αντικειμένου με σκοπό να χειραγωγήσει κάποιος την αγορά NFT δημιουργώντας τεχνητή δραστηριότητα, μια τεχνική που ήταν κάποτε συνηθισμένη στη Wall Street και είναι πλέον παράνομη για σχεδόν έναν αιώνα. Αλλά η τεράστια, μη ρυθμιζόμενη αγορά NFT έχει αποδειχθεί μια χρυσή ευκαιρία για τους απατεώνες.

Η έκθεση παρακολούθησε περιπτώσεις των ίδιων εμπόρων που πουλούσαν τα ίδια NFT για τουλάχιστον 25 φορές, δηλαδή ένα «πιθανό» περιστατικό «wash trading». Η Chainalysis εντόπισε μια ομάδα 110 υποτιθέμενων εμπόρων NFT που έχουν κερδίσει περίπου $8,9 εκατομμύρια από αυτή την πρακτική. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σημαντικά στοιχεία ξεπλύματος χρήματος στην αγορά NFT το τελευταίο εξάμηνο του 2021. Η αξία που αποστέλλεται στα NFT marketplaces από διευθύνσεις που σχετίζονται με απάτες αυξήθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του 2021, άνω του $1 εκατομμυρίου σε κρυπτονομίσματα. Περίπου $1,4 εκατομμύρια πωλήσεων του τέταρτου τριμήνου του 2021 προήλθαν από τέτοιες παράνομες διευθύνσεις.

Το «wash trading» στην αγορά των NFTs είναι μια θολή νομικά περιοχή. Ενώ το «wash trading» απαγορεύεται στο χρηματιστήριο, η συγκεκριμένη πρακτική δεν έχει ακόμη αποτελέσει αντικείμενο μέτρων επιβολής.

Η αγορά των NFTs εκτιμάται ότι κοστίζει από $7 έως $44,2 δισεκατομμύρια, με τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία να εκτόξευσαν τη δημοτικότητά τους το 2021 και τα οποία έχουν «αγκαλιάσει» αρκετές διασημότητες όπως ο Mark Cuban, ο Tom Brady και η Reese Witherspoon.

Κάποιοι αμφισβητούν τη νομιμότητα και την αναγκαιότητα των NFTs καθώς αυτή η νέα αγορά αυξάνει απότομα τη δημοτικότητά της. Οι πωλήσεις NFT υψηλού προφίλ, όπως η αγορά ρεκόρ $69 εκατομμυρίων του περασμένου έτους της συλλογής του καλλιτέχνη Beeple, είναι ολοένα και πιο συχνές. Αλλά επειδή τα ψηφιακά tokens δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τις μετοχές και τα ομόλογα, αυτά δεν υπόκεινται στους ίδιους νόμους και κανονισμούς. Πολυάριθμες απάτες έχουν εμφανιστεί στον χώρο των NFTs τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των πλαστών NFT και του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Sad 1