Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με σημαντικές επενδύσεις στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα

Ο διευθύνων σύμβουλος των Twitter και Square, Τζακ Ντόρσεϊ και ο ράπερ Τζέι Ζι δημιούργησαν καταπίστευμα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη του Bitcoin, αρχικά στην Αφρική και την Ινδία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντόρσεϊ την Παρασκευή.

Οι δύο άντρες επενδύουν 500 bitcoin, τα οποία τη δεδομένη στιγμή αξίζουν 23,6 εκατομμύρια δολάρια, σε ένα καταπίστευμα με την ονομασία ₿trust. Το ποσό αυτό θα λάβει τη μορφή ανεξάρτητου, αμετάκλητου καταπιστεύματος, όπως ανέφερε ο Ντόρσεϊ, συμπληρώντας πως οι δύο επενδυτές δεν σκοπεύουν να κάνουν την παραμικρή υπόδειξη στην ομάδα που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.

Το ₿trust αναζητεί τρία άτομα που θα αναλάβουν θέσεις στο συμβούλιο του καταπιστεύματος. Αποστολή τους θα είναι το "να καταστεί το Bitcoin το νόμισμα του διαδικτύου", σύμφωνα με την αγγελία.

Η κυβέρνηση της Ινδίας μέχρι στιγμής εμφανίζεται επιφυλακτική να αποδεχτεί το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Η κίνηση στην οποία προχώρησαν οι δύο άντρες την Παρασκευή καταγράφεται τη στιγμή που το Νέο Δελχί πλησιάζει αργά αλλά σταθερά στην ψήφιση νόμου ο οποίος θα απαγόρευε τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα στη χώρα. 

"Ενώ η Ινδία αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα ανάπτυξης λογισμικού, δεν έχουμε συμβάλλει με κάποιο ουσιαστικό τρόπο στην ανάπτυξη του Bitcoin", όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο TechCrunch ο Βάρουν Ντεσπαντέ, συνιδρυτής της OnJuno, η οποία δημιουργεί μια ψηφιακή τραπεζική πλατφόρμα από την Ινδία, απευθυνόμενη σε Αμερικανούς ασιατικής καταγωγής. 

"Η Ινδία ανέκαθεν διέθετε τις δεξιότητες εκείνες που θα της επέτρεπαν να συνεισφέρει, όμως απουσίαζαν τα κατάλληλα κίνητρα. Η σημερινή πρωτοβουλία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς παρέχει εκείνα ακριβώς τα κίνητρα που χρειάζονται οι developers της πολυπληθέστερης δημοκρατίας στον πλανήτη, προκειμένου να συμβάλλουν και να αποκτήσουν λόγο στην ανάπτυξη του πρωτοκόλλου του Bitcoin, ενισχύοντας την ποικιλία ιδεών που αφορούν τη διαμόρφωση του μέλλοντος του χρήματος. Η ειρωνεία είναι πως, τη στιγμή που η Ινδία ετοιμάζει νομοσχέδιο απαγόρευσης του Bitcoin στη χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται στο άφθονο ταλέντο που διαθέτουμε προκειμένου να εξασφαλίσει και να διαφυλάξει το δίκτυο του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος".

Η Αφρική, και ειδικά η Νιγηρία, αντίθετα, έχει καταγράψει μια ραγδαία αύξηση των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, οι Νιγηριανοί διακίνησαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, μέσω μεγάλων εγχώριων ανταλλακτηρίων, ενώ η χώρα είναι δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως προς τους όγκους των Bitcoin που έχουν διακινηθεί μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι Αφρικανοί που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα τα επιλέγουν καθώς προσφέρουν προστασία έναντι της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος, ενώ προσθέτουν αξία στις διασυνοριακές συναλλαγές. Στη Νιγηρία, οι συναλλαγές με Bitcoin κυριάρχησαν πέρυσι, στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία που συγκλονίζει τη χώρα. Όταν άρχισαν να συρρέουν δωρεές για τη στήριξη των διαδηλώσεων, τόσο από κάθε γωνιά της χώρας όσο και από τους Νιγηριανούς της διασποράς, η κυβέρνηση έκλεισε τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν για την προσπάθεια αυτή. Έτσι, το Bitcoin μετατράπηκε σε σανίδα σωτηρίας, κρατώντας ζωντανές τις προσπάθειες οικονομικής στήριξης των διαδηλώσεων.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, εντείνονταν οι ανησυχίες πως η κυβέρνηση της χώρας σκόπευε να νομοθετήσει ώστε να θέσει υπό τον έλεγχό της τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώθηκαν, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας εξέδωσε οδηγία προς τις υπόλοιπες τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα, απαγορεύοντας τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ή τη διευκόλυνση των πληρωμών για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Ο Ντόρσεϊ είναι εδώ και καιρό υποστηρικτής της μετάβασης στη χρήση κρυπτονομισμάτων. Το Square ήδη υποστηρίζει πληρωμές σε Bitcoin, ενώ πέρυσι αγόρασε κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τα εταιρικά αποθεματικά, την ώρα που το Twitter μελετά την πιθανότητα χρησιμοποίησης Bitcoin προκειμένου να πληρώνει τους εργαζομένους και προμηθευτές του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Twitter, Νεντ Σίγκαλ, ανέφερε πως, "Εξετάζουμε από καιρό το ζήτημα, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για το πώς θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τους εργαζομένους μας, εφόσον αυτοί ζητούσαν να εξοφληθούν με Bitcoin, πώς θα μπορούσαμε να πληρώσουμε έναν προμηθευτή αν ζητούσε [να πληρωθεί σε] Bitcoin και κατά πόσο θα πρέπει να διατηρούμε [το κρυπτονόμισμα] στον ισολογισμό μας, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε, είναι κάτι που εξετάζουμε στην πορεία, όμως δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη σε αλλαγές".

Πολλά κορυφαία στελέχη του χώρου έχουν καλέσει τα κράτη να υιοθετήσουν το Bitcoin. O Mπαλάζι Σρινιβασάν, επενδυτής και επιχειρηματίας, ο οποίος παλαιτότερα διετέλεσε στέλεχος του Coinbase, νωρίτερα αυτό το μήνα επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που η Ινδία θα έπρεπε να υιοθετήσει το Bitcoin.

"H Ινδία διαθέτει το ταλέντο για να το καταφέρει. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε παγκόσμια αίσθηση, θα προσέλκυε στήριξη από διεθνείς τεχνολόγους και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, θα διαφοροποιούσε την Ινδία έναντι των διαρκώς ενισχυόμενων οικονομικών πολιτικών μηδενικού αθροίσματοςπου προωθούνται από την Αμερική και την Κίνα, ενώ θα τοποθετούσε τη χώρα στην πρωτοπορία μιας βιομηχανίας αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων", έγραψε, περιγράφοντας τις σκέψεις του για τις προοπτικές που θα δημιουργούσε για την Ινδία η απελευθέρωση του Bitcoin.

Εντωμεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κένυα ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως πρόκειται να χρησιμοποιήσει το Bitcoin ως αποθεματικό νόμισμα, καθώς συνεχίζονται οι αναταράξεις στην ισοτιμία του κενυατικού εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Πέρυσι, η Κένυα κατατάχθηκε δεύτερη στις συναλλαγές σε Bitcoin, πίσω από τη Νιγηρία. Το σχέδιο του Ντόρσεϊ έρχεται ως συνέχεια του ταξιδιού του στην αφρικανική ήπειρο το 2019, όταν, στο πλαίσιο συναντήσεών του με πολιτικούς και τεχνολογικούς παράγοντες, προχώρησε σε μια δήλωση η οποία προκάλεσε αίσθηση, αναφερόμενος στην αυξανόμενη χρήση κρυπτονομισμάτων στην ήπειρο. "Η Αφρική θα καθορίσει το μέλλον (ιδίως αυτό του Bitcoin!)", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε.  

  • Like 3