Φαίνεται ότι η Κίνα κλιμακώνει τις προσπάθειες της ενάντια στους κινδύνους που ελλοχεύουν με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων (π.χ. κερδοσκοπικές δραστηριότητες, παράνομη εκροή κεφαλαίων εκτός συνόρων κ.ά) λέγοντας σε τράπεζες και πλατφόρμες πληρωμών να σταματήσουν να υποστηρίζουν συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται μετά την εντολή που εξέδωσε η κυβέρνηση της Κίνας την περασμένη Παρασκευή για τον τερματισμό της εξόρυξης Bitcoin στην επαρχία Σιτσουάν. Μετά την συγκεκριμένη εντολή, η αξία του Bitcoin μειώθηκε κατά λίγο περισσότερο από 10% την Δευτέρα, ωστόσο την επόμενη ημέρα οι ασιατικές συναλλαγές σταθεροποιήθηκαν. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αξία του Bitcoin έχει μειωθεί κατά περίπου 50% από τότε που είχε φτάσε σε αξία τα $63.000 τον περασμένο Απρίλιο. 

Τη Δευτέρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) όπως είναι η ονομασία της κεντρικής τράπεζας της Ασιατικής χώρας, δήλωσε ότι κάλεσε σε συνάντηση εργασίας διάφορες μεγάλες τράπεζες και πλατφόρμες πληρωμών για να τους ζητήσει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα σχετικά με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Στην ανακοίνωση της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έκανε γνωστό ότι όλες οι μεγάλες τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας πληρωμών AliPay) κλήθηκαν για να τους γίνουν συστάσεις να βελτιώσουν τους αλγόριθμους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν για την ανάλυση των χαρακτηριστικών κάθε συναλλαγής που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα καθώς και να σταματήσουν να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες διαπραγμάτευσης, εκκαθάρισης συναλλαγών κ.ά.

 Ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Κίνα, η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας και θα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσει παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις συναλλαγές και την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Κίνας δήλωσε επίσης ότι δεν θα διευκολύνει συναλλαγές κρυπτονομισμάτων ενώ στη συνάντηση εργασίας έλαβαν μέρος και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, η Βιομηχανική Τράπεζα κ.ά. Η Κινεζική πλατφόρμα πληρωμών Alipay, η οποία ανήκει στον χρηματοοικονομικό τεχνολογικό κολοσσό Ant Group, δήλωσε ότι θα αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης για την ανίχνευση παράνομων συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Όπως αναφέραμε, τα τελευταία αυτά μέτρα ήρθαν μετά την εντολή της Κινεζικής κυβέρνησης να σταματήσουν οι επιχειρήσεις εξόρυξης Bitcoin στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν. Πέρυσι, η Κίνα «αντιπροσώπευε» περίπου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής Bitcoin με την επαρχία Σιτσουάν να αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο παραγωγό της Κίνας σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Τον περασμένο μήνα, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας έκανε γνωστό ότι θα απαγορεύσει την εξόρυξη και την εμπορία κρυπτονομισμάτων ως μέρος μίας εκστρατείας για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για πιθανές περαιτέρω πτώσεις στην αξία του Bitcoin λόγω ενός φαινομένου που οι ειδικοί στις τεχνικές αναλύσεις ονομάζουν «Σταυρό Θανάτου» (Death Cross), ο οποίος δημιουργείται από την καθοδική διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών (όταν αποτυπωθεί διαγραμματικά δείχνει έναν «σταυρό» που θέτει σε συναγερμό τους ειδικούς). Το αντίθετο είναι ο «Χρυσός Σταυρός», που δημιουργείται από την ανοδική διάσπαση του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών από αυτόν των 50 ημερών. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο σε μία μετοχή ή δείκτη συνήθως ακολουθείται από ανοδική τάση που μπορεί να έχει και μεγάλη χρονική διάρκεια.

 

 

  • Like 4
  • Thanks 3