Η εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς στην παρακολούθηση για τον εντοπισμό και το πάγωμα των κλεμμένων κρυπτονομισμάτων.

Λίγες μέρες αφότου hacker έκλεψε επιτυχώς πολλά εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα και αποφάσισε να τα επιστρέψει στον νόμιμο κάτοχό τους (σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές κρυπτονομισμάτων στην ιστορία), συνέβη μία ακόμη μεγάλη παραβίαση. Το ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Liquid είναι το τελευταίο θύμα κυβερνοεπίθεσης που οδήγησε τους hackers να κλέψουν περίπου $97 εκατομμύρια. Τα κεφάλαια περιλαμβάνουν $45 εκατομμύρια σε Ethereum, τα οποία, σύμφωνα με την Elliptic, εταιρεία παρακολούθησης κρυπτονομισμάτων που βοηθά τη Liquid, οι hackers χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένες ανταλλαγές θα προσπαθήσουν να τα διατηρήσουν ενεργά.

Η Liquid αποκάλυψε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ότι είχε εντοπίσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων ορισμένων πελατών. Η παραβίαση την ώθησε να σταματήσει όλες τις αναλήψεις κρυπτονομισμάτων, αν και άλλες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων & καταθέσεων fiat νομισμάτων, παρέμειναν ανοιχτές. Στην πρόσφατη ενημέρωσή της στο Twitter, η εταιρεία δήλωσε ότι παρακολουθεί την κίνηση των κλεμμένων κεφαλαίων και συνεργάζεται με άλλα ανταλλακτήρια για να τα παγώσει και να τα ανακτήσει.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη κλοπή κρυπτονομισμάτων που συνέβη αυτόν τον μήνα. Νωρίτερα, hacker έκλεψε και γρήγορα επέστρεψε, περίπου $611 εκατομμύρια σε Ethereum, Shiba Inu κι άλλα ψηφιακά νομίσματα από την πλατφόρμα Poly Network. Η εταιρεία πρόσφερε αργότερα στον άγνωστο δράστη ένα χρηματικό αντίτιμο $500.000 για να βοηθήσει στον εντοπισμό τρωτών σημείων ασφαλείας στα συστήματά τους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ανταμοιβή χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο διαπραγμάτευσης ή απλώς ως μέσο για μια θετική έκβαση της υπόθεσης σε μία κατά τα άλλα επιζήμια σειρά γεγονότων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος στοχεύει ένα ιαπωνικό ανταλλακτήριο. Το 2018, το Coincheck με έδρα το Τόκιο έχασε περίπου $534 δολάρια λιγότερο γνωστών κρυπτονομισμάτων από μία μόνο εισβολή. Νωρίτερα, το 2014, το ανταλλακτήριο Mt. Gox είχε χάσει μεταξύ $400 και $480 εκατομμυρίων, κάτι που οδήγησε τους νομοθέτες της Ιαπωνίας να ψηφίσουν νόμο για τη ρύθμιση των ανταλλαγών bitcoin.