Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι όλες οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων είναι παράνομες, ουσιαστικά απαγορεύοντας όλα τα ψηφιακά νομίσματα όπως είναι το Bitcoin. 

«Όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες σχετίζονται με εικονικό νόμισμα είναι παράνομες οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προειδοποιώντας ότι τέτοιες συναλλαγές «βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των ανθρώπων».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, και ότι οι διακυμάνσεις εκεί πολύ συχνά επηρεάζουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, δεν αποτελεί έκπληξη που η αξία του Bitcoin υποχώρησε άνω των $2000 μετά την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Πρόκειται για το τελευταίο «χτύπημα» της Κίνας στα κρυπτονομίσματα, καθώς είναι φανερό ότι αποτελεί εθνική αποστολή η απαγόρευση όλων των ψηφιακών ή εικονικών κρυπτονομισμάτων, χαρακτηρίζοντας τα ως μία ασταθή, κερδοσκοπική επένδυση στην καλύτερη περίπτωση - και έναν τρόπο για ξέπλυμα χρήματος στη χειρότερη.

Οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων έχουν επισήμως απαγορευτεί στην Κίνα από το 2019, ωστόσο συνεχίζεται online με τη χρήση ξένων ανταλλακτηρίων. Παρόλα αυτά, η Κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καταστείλει πλήρως τέτοιες συναλλαγές. Τον περασμένο Μάιο, η Κίνα προειδοποίησε τους επενδυτές ότι δεν θα λάμβαναν προστασία εφόσον εξακολουθούσαν να ανταλλάσσουν Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα online, την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεσμεύονταν να αυξήσουν την πίεση στον συγκεκριμένο τομέα.

Τον Ιούνιο, όπως είχαμε επισημάνει, η Κινέζικη κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στις τράπεζες και στις πλατφόρμες πληρωμών να σταματήσουν τη διευκόλυνση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων ενώ παράλληλα εξέδωσε απαγορεύσεις για την «εξόρυξη» ψηφιακών νομισμάτων.

Αυτή ωστόσο η πρόσφατη ανακοίνωση, αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Κίνα κλιμακώνει τις ενέργειες της καθώς θέλει να τερματίσει κάθε μορφής συναλλαγή με κρυπτονομίσματα και καθιστά σαφές ότι όσοι αναμιγνύονται σε τέτοιες «παράνομες οικονομικές δραστηριότητες» διαπράττουν εγκληματικές πράξεις και θα διώκονται. Οι ξένες ιστοσελίδες επίσης, οι οποίες παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε Κινέζους πολίτες εμπλέκονται επίσης σε εγκληματικές δραστηριότητες.

  • Like 11
  • Thanks 4