Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η νικητήρια προσφορά στη δημοπρασία του NFT της Melania Trump, της συζύγου του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump προήλθε από τους ίδιους τους δημιουργούς του NFT.

Μία σειρά από συναλλαγές blockchain δείχνουν ότι τα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του Non-Fungible Token της Melania Trump προήλθαν από ένα πορτοφόλι που ανήκει στην οντότητα που αρχικά είχε θέσει προς πώληση το ψηφιακό αντικείμενο. Η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε μία δημοπρασία τον περασμένο Ιανουάριο για μία συλλογή από NFTs που βασίζονται στο blockchain Solana, με αντικείμενα τέχνης από την πρώτη επίσημη επίσκεψη της το 2018.

Η κ. Trump ανέδειξε τον νικητή της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα της, μαζί με το ιστορικό προσφορών, που δείχνει ότι το NFT πωλήθηκε πριν από τρεις περίπου εβδομάδες έναντι 1800 SOL (περίπου $185 χιλιάδες αυτή τη περίοδο). Η συλλογή με τίτλο «Head of State» υποτίθεται ότι θα ήταν μία από τις πρώτες προγραμματισμένες δημοπρασίες που θα πραγματοποιούνταν ανά τακτά διαστήματα όταν πρωτοανακοίνωσε η ίδια το εγχείρημα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι συναλλαγές, όπως υποστηρίζει το Bloomberg, δείχνουν ότι στις 23 Ιανουαρίου, το ψηφιακό πορτοφόλι που έχει καταχωρηθεί ως ο δημιουργός του NFT της Melania Trump μετέφερε 372.657 USDC, ένα stablecoin που συνδέεται με το Αμερικανικό δολάριο, σε ένα δεύτερο πορτοφόλι που λίγο αργότερα απέστειλε 1800 SOL σε μία τρίτη διεύθυνση, με την τελευταία να αποτελεί και τον νικητή της δημοπρασίας. Στις 27 Ιανουαρίου, το αρχικό πορτοφόλι έστειλε πάλι 1800 SOL στο δεύτερο πορτοφόλι (τη λίστα με τις συναλλαγές ανέφερε πρώτο το Vice).    

Σε σχετική δήλωση, το Γραφείο της Melania Trump ανέφερε: «Η φύση του πρωτοκόλλου Blockchain είναι απολύτως διαφανής. Αντίστοιχα, το κοινό μπορεί να δει κάθε συναλλαγή στο Blockchain. Η συναλλαγή διευκολύνθηκε για λογαριασμό τρίτου αγοραστή».

Κάθε συναλλαγή στα blockchains κρυπτονομισμάτων καταγράφεται σε ένα δημόσιο αρχείο/ κατάλογο που μπορεί να δει ο καθένας και η ανάλυση των συναλλαγών μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις κινήσεις των χρημάτων. Είναι σύνηθες για επενδυτές και δημιουργούς στον χώρο να κατέχουν πολλά πορτοφόλια - ακόμη και να μετακινούν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους. Αυτή η ελευθερία έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους να αγοράζουν και να πουλούν ταυτόχρονα το ίδιο περιουσιακό στοιχείο και -σε ορισμένες περιπτώσεις- να αυξάνουν τεχνητά την τιμή του. Η διαδικασία είναι γνωστή ως «wash trading»ς. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια έκθεση της Chainalysis έδειξε ότι αυτή η δραστηριότητα απέφερε κέρδη $8,9 εκατομμυρίων το 2021 σε ορισμένους.

Η συλλογή «Head of State» αποτελείται από τρία ψηφιακά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του λευκού καπέλου με το φαρδύ γείσο που φορούσε η Melania Trump στην επίσημη επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στον Λευκό Οίκο και το οποίο έχει την υπογραφή της, έναν πίνακα της ίδιας της πρώην Πρώτης Κυρίας και ένα ψηφιακό έργο τέχνης NFT με κινούμενα γραφικά.

  • Thanks 2