Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν από τις αρχές περίπου 50.676 bitcoins που ένας 32χρονος Γεωργιανός απέκτησε εξαπατώντας το ίδιο το… Silk Road -μία ιστοσελίδα στον dark web που κάποτε ονομαζόταν «το Amazon των ναρκωτικών»- το 2012.

Αφού παρείχε στις αρχές τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να φτάσουν στα κλεμμένα bitcoins πριν από μερικά χρόνια, ο James Zhong ομολόγησε τελικά την ενοχή του για το έγκλημα την περασμένη Παρασκευή, αφού οι αρχές εντόπισαν τα bitcoins αποθηκευμένα σε ένα υπόγειο χρηματοκιβώτιο και σε έναν «υπολογιστή μιας πλακέτας» (λογικά κάποια πλακέτα τύπου Raspberry Pi).

Screenshot_2022_11_07_at_11.54.06.webp

Η κυβέρνηση κατάσχεσε τα bitcoins στις 9 Νοεμβρίου 2021 επισημαίνοντας ότι εκείνη την εποχή η αξία τους είχε φτάσει τα $3,36 δισεκατομμύρια. Από τότε βεβαίως η αξία του κρυπτονομίσματος Bitcoin έχει πέσει κατακόρυφα και σήμερα τα κατασχεθέντα έχουν αξία λίγο μεγαλύτερη του $1 δισεκατομμυρίου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατάσχεση που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, με την πρώτη να είναι $3,6 δισεκατομμύρια σε κλεμμένα bitcoins. Η συγκεκριμένη υπόθεση σχετίζεται από ότι φαίνεται με την TikToker, rapper και συνεργάτιδα του Forbes, Heather Morgan γνωστή με το ψευδώνυμο Razzlekhan και τον σύζυγό της (αξίζει να σημειωθεί ότι, σε απόλυτους αριθμούς, αυτή η κατάσχεση αφορούσε σχεδόν 95.000 bitcoins).

Ένας ερευνητής της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση αποκαλεί τη ληστεία του James Zhong ως «ένα προχωρημένο σχέδιο» και λέει ότι πραγματοποίησε «μια σειρά από περίπλοκες συναλλαγές» που είχαν σχεδιαστεί για να αποκρύψουν τα παράνομα bitcoins.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2012, ο James Zhong δημιούργησε εννέα ψεύτικους λογαριασμούς στο «The Silk Road», έναν ιστότοπο Tor στον σκοτεινό ιστό που σχεδιάστηκε για να επιτρέπει στους ανθρώπους να αγοράζουν και να πουλάνε ναρκωτικά, όπλα, εργαλεία hacking και άλλα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες. Στη συνέχεια, ο James Zhong κατέθετε από 200 έως 2.000 bitcoins στον λογαριασμό του (εκείνη την εποχή, το κρυπτονόμισμα άξιζε περίπου $10-12) και στη συνέχεια έστελνε πολλά αιτήματα ανάληψης -ορισμένες φορές έως και πέντε το δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, χάρη στο συγκεκριμένο exploit, ξεγελούσε την ιστοσελίδα για να του επιστρέφει πολλές φορές το ποσό που είχε καταθέσει αρχικά. Επαναλαμβάνοντας το παραπάνω περίπου 140 φορές άδειασε τα ταμεία του Silk Road -η ιστοσελίδα διατηρούσε ένα μέγιστο ποσό περίπου 50.000 bitcoin σε διαθεσιμότητα τη δεδομένη στιγμή. To 2017, ο James Zhong αντάλλαξε περίπου 50.000 Bitcoin Cash για 3.500 κανονικά Bitcoin.

Αν και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πως εντόπισε τα κλεμμένα από το Silk Road bitcoins, στη σύλληψη του James Zhong συνέβαλε μία κλήση που έκανε ο ίδιος στην αστυνομία το 2019 για να αναφέρει μία διάρρηξη «πολλών bitcoins» μεταξύ άλλων (προφανώς οι ληστές έφυγαν χωρίς να πάρουν… κάτι εξαιρετικά πολύτιμο).

Νωρίτερα φέτος, ο νομικός σύμβουλος του James Zhong παρέδωσε επίσης στις αρχές περίπου 860 επιπλέον bitcoins στην κυβέρνηση, φέρνοντάς τη πιο κοντά στον στόχο που είναι να κατασχέσει σχεδόν όλο το ποσό που κέρδισε από τις παράνομες δραστηριότητες ο ιδρυτής του Silk Road, Ross Ulbricht. Η ειρωνεία της υπόθεσης; Ο James Zhong διώκεται για διάπραξη απάτης σε βάρος μίας άλλης εγκληματικής οντότητας. Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες αρχές, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια και αναμένεται να καταδικαστεί στις 22 Φεβρουαρίου 2023.

  • Like 3
  • Haha 5
  • Sad 1