Αν και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί επιχείρησαν κατά καιρούς πολλές καινοτομίες προκειμένου να αποσπάσουν κάποιο αντίτιμο από τους αναγνώστες τους, το αμερικανικό Salon επιχειρεί ένα ομολογουμένως τολμηρό βήμα.

Έτσι, εάν ένας χρήστης επιλέξει να «μπλοκάρει» τις προβαλλόμενες διαφημίσεις, το σάιτ του δίνει τη δυνατότητα να δανείσει μέρος της υπολογιστικής ισχύος του μηχανήματός του, για την “εξόρυξη” του Monero, ενός κρυπτονομίσματος παρόμοιου με το bitcoin. Η δημιουργία νέων tokens ενός εικονικού νομίσματος τυπικά απαιτούν σύνθετους υπολογισμούς και αυξημένη υπολογιστική ισχύ.

Το Salon δήλωσε στους αναγνώστες: «Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό ποσοστό της υπολογιστικής ισχύος σας, για να συνεισφέρουμε στην προώθηση τεχνολογικών ανακαλύψεων, την εξέλιξη και την καινοτομία».Το site χρησιμοποιεί το CoinHive, ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο «εξόρυξης» το οποίο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για να μολυνθούν από χάκερ κυβερνητικές ιστοσελίδες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού.

_100021130_whatsubject.jpg.21f51d28570351e29a16b3e80c2cfcf1.jpg

Το Salon, σε αντίθεση με τους χάκερ, ειδοποιεί τους χρήστες και ζητεί την έγκρισή τους πριν το εργαλείο ξεκινήσει την «εξόρυξη». Προς το παρόν η όλη διαδικασία είναι δοκιμαστική.

Η συγκατάθεση του χρήστη σημαίνει ότι ο υπολογιστής θα τρέχει πιο αργά, ενώ ενδέχεται και να υπερθερμανθεί.

BBC

  • Like 1