Τα κρυπτονομίσματα ήταν στην κατοχή ατόμου που είχε χακάρει το Silk Road, τον οποίο εντόπισε η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων. 

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του Bitcoin έλαβε χώρα στην ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες, καθώς το Υπ. Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την κατάσχεση περίπου 69.000 Bitcoin, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται περίπου στο 1$ δισεκατομμύριο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάσχεση Bitcoin στην ιστορία και το πώς οι αρχές έφτασαν εκεί, είναι μια ιστορία από μόνο του.

Η ενέργεια έχει τις ρίζες της σε μια παλαιότερη υπόθεση, τη σύλληψη του ιδρυτή του Silk Road, Ross Ulbricht, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη λειτουργία του marketplace στο dark web (μεταξύ άλλων κατηγοριών). Κατά τη σύλληψή του, η Wall Street Journal εκτιμά πως κατείχε περίπου 600.000 Bitcoin εκ των οποίων μόλις τα 175.000 εντοπίστηκαν εκείνη την περίοδο. Τα Bitcoin αποκτήθηκαν μέσω των συναλλαγών που εξυπηρετούσε η πλατφόρμα Silk Road, στο dark web.

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε την έρευνά της, εντοπίζοντας περίπου 69.000 επιπλέον Bitcoin - με την τιμή του ενός νομίσματος να κυμαίνεται περίπου στα 15.000$, η συνολική αξία ξεπερνάει το 1$ δισεκατομμύριο.

Εξετάζοντας τα ψηφιακά πορτοφόλια του Silk Road, εντόπισαν 54 επιπλέον συναλλαγές που δεν είχαν ήδη καταγραφεί. Κατέληξαν πως οι συναλλαγές δεν διεξήχθησαν από τον Ulbricht, αλλά από ένα άλλο άτομο στο οποίο αναφέρονται με το ψευδώνυμο "Individual X". Ο "Individual X", λοιπόν, φέρεται να έκλεψε τα Bitcoin μεταξύ 2012 και 2013, χακάροντας τους λογαριασμούς του Ulbricht.

Το Υπ. Δικαιοσύνης αναφέρει πως όταν εντοπίστηκε ο "Ιndividual X", ήταν πρόθυμος να παραδώσει τα Bitcoin στις αρχές και υπέγραψε σχετικό συμφωνητικό παραχώρησής τους προς αυτές στις 3 Νοεμβρίου. Ο Ulbricht γνώριζε την online ταυτότητα του "Individual X" και φέρεται να τον απείλησε ώστε να επιστρέψει τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα, όμως ο "X" δεν ενέδωσε και απλώς τα κράτησε, αχρησιμοποίητα.

Προς το παρόν, είναι άγνωστο το τι θα κάνει το Υπ. Δικαιοσύνης με τα νεοαποκτηθέντα Bitcoin, καθώς η μαζική ανατροφοδότησή τους στο δίκτυο θα προκαλέσει πτώση της αξίας τους. Παλαιότερα, Bitcoin που είχαν κατασχεθεί από την υπόθεση Silk Road πωλήθηκαν μέσω δημοπρασίας, οπότε ίσως μετά από κάποιο καιρό συμβεί το ίδιο και με αυτά.

  • Like 2
  • Thanks 1