Ξεκίνησαν ως το απόλυτο trend για το 2021, τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι «cryptobros» θα γίνονταν εκατομμυριούχοι, δημιουργώντας τη νέα, σύγχρονη γενιά μεγιστάνων.

Μόνο που τα πράγματα με τα NFT δεν εξελίσσονται όπως θα περίμεναν το δίχως άλλο όσοι επένδυσαν πάνω τους. Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει επικαλούμενο δεδομένα της σελίδας NonFungible, πως οι πωλήσεις των NFT έπεσαν την περασμένη εβδομάδα στις 19.000 ημερησίως, αριθμός που συνιστά πτώση ύψους 92% (!) σε σχέση το ρεκόρ των 225.000 και ουσιαστικά υποδηλώνει κατάρρευση της αγοράς. Και ξάφνου ο περασμένος Σεπτέμβριος μοιάζει να ‘ναι πολύ μακριά…

Τα άσχημα μαντάτα για τα NFT δεν εξαντλούνται στα παραπάνω στοιχεία. Η Wall Street Journal αναφέρει πως ο αριθμός των ενεργών πορτοφολιών NFT έχει πέσει στα 14.000, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 88% συγκριτικά με τα 119.000 του περασμένου Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή το Google Trends αντικατοπτρίζει πλήρως την καθοδική πορεία της αγοράς με τη δημοτικότητα του όρου NFT να έχει πέσει από το απόλυτο 100/100 του Ιανουαρίου στα επίπεδα του 30-33 στις αρχές Μαΐου. Η εταιρεία αναλύσεων Chainanalysis μάλιστα έρχεται να αναδείξει την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που υπάρχει στα NFT, υποστηρίζοντας πως ως τα τέλη του Απριλίου, είχαν καταγραφεί 9,2 εκατ. πωλήσεις όταν ο αριθμός των αγοραστών ήταν 1,8 εκατ. (με αποτέλεσμα σε κάθε αγοραστή να αντιστοιχούν περίπου πέντε tokens).

image.png.609532db742bb5ffc87e131233080688.png

Λάδι στη φωτιά έρχονται να ρίξουν και τα δημοσιεύματα που κατά καιρούς αναδεικνύουν τις ανορθογραφίες στην αγορά των NFT. Το παράδειγμα, ας πούμε, του Sina Estavi ο οποίος αγόρασε το NFT του πρώτου tweet που ανέβηκε ποτέ στο Twitter (αυτό του ιδρυτή του, Jack Dorsey το οποίο μπορείς να δεις εντελώς δωρεάν εδώ) πέρυσι τον Μάρτιο έναντι $2,9 εκατ. και όταν αποπειράθηκε να το πουλήσει φέτος «έπιασε» μόλις $14.000 (προσφορά που φυσικά ο Estavi δεν αποδέχθηκε) είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Κι ας υποστηρίζει ο ίδιος ότι δεν ανησυχεί, ούτε μετανιώνει γιατί όπως τόνισε «τα NFT είναι το κεφάλαιό μου».

image.png.4386f226453eee4365288fc244c6e184.png

Τα NFT απαιτούσαν εξ αρχής κάτι πολύ συγκεκριμένο για να λειτουργήσουν: τυφλή και απόλυτη εμπιστοσύνη από όσους τα ευαγγελίζονταν. Όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, το κοινό έπρεπε να πιστέψει πως τα NFT είχαν ήταν το next big thing -τότε και μόνο τότε εκείνα θα αποκτούσαν αξία. Κάτι ο αρχικός θόρυβος (βοήθησαν σ’ αυτό και οι σελέμπριτις που μπήκαν στον χορό) και κάτι η πεποίθηση κάποιων πως είχαν βρει την κότα με τα χρυσά αβγά, το ξεκίνημα των NFT ήταν ελπιδοφόρο. Η συνέχεια όμως, όχι και τόσο. 

  • Like 4
  • Thanks 4
  • Haha 22