Ο 30χρονος Sam Bankman-Fried, συνελήφθη στις Μπαχάμες από την τοπική Βασιλική Αστυνομική Δύναμη, μετά από πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν ποινικές διώξεις κατά του ιδρυτή και πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

Αρκετά πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ζητήσει την έκδοσή του.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στις Μπαχάμες εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το BNO και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σύμφωνα με την οποία ο Bankman-Fried θα βρίσκεται υπό κράτηση έως ότου "υποβληθεί επίσημο αίτημα έκδοσης".

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός στις Μπαχάμες, Philip Davisς ανέφερε: 

«Οι Μπαχάμες και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κοινό συμφέρον να φέρουν στη δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν όλα τα άτομα που σχετίζονται με την FTX, τα οποία ενδέχεται να έχουν προδώσει τη δημόσια εμπιστοσύνη και να έχουν παραβιάσει το νόμο. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν ποινικές διώξεις κατά του Bankman-Fried ανεξάρτητα, οι Μπαχάμες θα συνεχίσουν τις δικές τους ρυθμιστικές και ποινικές έρευνες σχετικά με την κατάρρευση της FTX, με τη συνεχή συνεργασία με τους εταίρους της σε θέματα επιβολής του νόμου και των κανονιστικών ρυθμίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού».

Το γραφείο του εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Damian Williams, επιβεβαίωσε τη σύλληψη και το γεγονός ότι έγινε «κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, βάσει σφραγισμένου κατηγορητηρίου που κατέθεσε το γραφείο του εισαγγελέα». Σε tweet του, το γραφείο του εισαγγελέα πρόσθεσε: «Αναμένουμε να προχωρήσουμε στην αποσφράγιση του κατηγορητηρίου το πρωί και θα έχουμε περισσότερα να πούμε στη συνέχεια».

Ο πρώην δισεκατομμυριούχος ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει αύριο ως μάρτυρας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα η Jacquelyn Melinek του TechCrunch. Η επιτροπή ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της FTX, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων να καταθέσει αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα και ο Bankman-Fried να αναγκαστεί να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ο Bankman-Fried μετέφερε κρυφά κεφάλαια πελατών της FTX ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη εταιρεία συναλλαγών Alameda Research της οποίας αποτελεί ιδρυτής. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει άγνοια για οποιαδήποτε παρανομία.

  • Like 1
  • Haha 5