Με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, ανέφερε ότι προτίθεται να καταστήσει το Bitcoin -το διασημότερο κρυπτονόμισμα- ως ένα από τα επίσημα νομίσματα της χώρας μαζί με το δολάριο των ΗΠΑ.

Η δήλωση πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο Bitcoin στον κόσμο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαιάμι των ΗΠΑ και αν τελικά κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, θα καταστήσει το Ελ Σαλβαδόρ την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα υιοθετήσει επίσημα ένα ψηφιακό νόμισμα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει μεταξύ άλλων και όσους Σαλβαδοριανούς ζουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να στείλουν εύκολα και γρήγορα λεφτά στο σπίτι τους. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην χρηματοοικονομική ένταξη χιλιάδων που βρίσκονται εκτός της επίσημης οικονομίας», δήλωσε ο κ. Μπουκέλε προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τις επενδύσεις στη χώρα.

Η επόμενη κίνηση είναι η αποστολή του σχετικού νομοσχεδίου στο Κογκρέσο, κάτι που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να δίνονται για την ώρα περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος. Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εμβάσματα ή χρήματα που αποστέλλονται από το εξωτερικό, τα οποία αποτελούν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σαλβαδοριανοί ζουν εκτός της χώρας, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τον τόπο γέννησής τους, στέλνοντας πίσω περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Οι διαθέσιμες υπηρεσίες κατά περίπτωση χρεώνουν σημαντικά τέλη για τέτοιες μεταφορές, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να φτάσουν στον τελικό παραλήπτη ενώ πολλές φορές πρέπει να παραληφθούν αυτοπροσώπως. Η υιοθέτηση του bitcoin μαζί με το αμερικανικό δολάριο, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, θα βελτιώσει τις ζωές και το μέλλον εκατομμυρίων. 

Επιπλέον, πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η εφαρμογή Strike που είναι δημοφιλής στο Ελ Σαλβαδόρ για ανέπαφες πληρωμές με τη χρήση smartphones, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ιδρυτής του, Τζακ Μάλλερς δήλωσε ότι «η υιοθέτηση ενός εγγενώς ψηφιακού νομίσματος ως νόμιμου χρήματος παρέχει στο Ελ Σαλβαδόρ το πιο ασφαλές, αποτελεσματικό και παγκόσμιο ολοκληρωμένο δίκτυο ανοικτών πληρωμών στον κόσμο». Δεν λείπουν βεβαίως και οι σκεπτικιστές που βλέπουν πίσω από την ανακοίνωση μια προσπάθεια "δημοσίων σχέσεων", τονίζοντας ότι «η υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος ως νόμιμο χρήμα από μια χώρα, κρύβει μεγάλους κινδύνους ενώ θα έδινε σημαντικό έλεγχο σε ένα δίκτυο που είναι γνωστό ότι δεν είναι σταθερό, δεν έχει κάποιον υπόλογο ενώ δεν έχει ιστορικό σταθερότητας και ρευστότητας των τιμών που υποτίθεται ότι παρέχει ένα νόμισμα».

  • Confused 1