Το iEarn Bot, μια εφαρμογή για συναλλαγές crypto, μπορεί να έχει εξαπατήσει χιλιάδες επενδυτές σε διάφορες χώρες σύμφωνα με το BBC.

Η εφαρμογή υποσχόταν υψηλές αποδόσεις χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αλλά σταμάτησε να επιτρέπει αναλήψεις, με τους υπευθύνους να έχουν εξαφανιστεί με τα χρήματα των πελατών τους. Η εταιρεία πίσω από την εφαρμογή δεν είναι εγγεγραμμένη στις ΗΠΑ και δεν έχει καμία σχέση με αξιόπιστα ιδρύματα. Το FBI προειδοποιεί για τους κινδύνους από τις απάτες κρυπτονομισμάτων και συμβουλεύει τους επενδυτές να κάνουν την έρευνα τους πριν προχωρήσουν σε αγορές.

Η iEarn Bot παρουσιάστηκε η ίδια ως εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ και με άριστα διαπιστευτήρια, με την εταιρεία να δηλώνει ότι μόνο στην Ινδονησία έχει 800.000 πελάτες. Ωστόσο, όταν ορισμένες πληροφορίες στον ιστότοπό της ελέγχθηκαν από το BBC, προέκυψαν αρκετά κενά σημεία. Ο άνδρας τον οποίο η ιστοσελίδα κατονομάζει ως ιδρυτή της εταιρείας δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ γι' αυτούς και έκανε καταγγελία στην αστυνομία. Ιδρύματα όπως το ΜΙΤ και εταιρείες όπως η Huawei και η Qualcomm κατονομάστηκαν ως "στρατηγικοί εταίροι" της iEarn Bot, αλλά και αυτοί δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία γνώση ή σχέση με την εταιρεία.

Η εφαρμογή έδινε μεγάλη έμφαση στο να ωθεί τους επενδυτές να στρατολογήσουν περισσότερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν. Η Silvia Tabusca, ειδικός σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος από τη Ρουμανία, η οποία διερεύνησε το iEarn Bot, ανακάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι σε άλλες χώρες είχαν επίσης χάσει τα χρήματά τους με αυτό το σύστημα. Αναφέρει ότι «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι άνθρωποι αυτής της εταιρείας μοιάζει περισσότερο με ένα σύστημα Ponzi παρά με μια πραγματική επιχείρηση».

Το BBC κατάφερε να εντοπίσει ένα κύριο crypto wallet που έλαβε πληρωμές από περίπου 13.000 πιθανά θύματα για κέρδος σχεδόν 1,3 εκατ. δολαρίων (1 εκατ. λίρες) σε λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει πού και σε ποιον πήγαν τα χρήματα. Το BBC έχει επίσης δει συνομιλίες όπου άτομα, τα οποία ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της iEarn Bot, είπαν στους επενδυτές ότι για να αποσύρουν τα χρήματά τους πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος 30%. «Μερικοί άνθρωποι ήταν αρκετά απελπισμένοι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, οπότε πλήρωσαν το τέλος - αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να κάνουν ανάληψη», λέει η κ. Tabusca.

Η Roxana (όχι το πραγματικό της όνομα) από τη Ρουμανία λέει ότι έχασε εκατοντάδες ευρώ όταν επένδυσε στο iEarn Bot. Την προσέλκυσε η εφαρμογή επειδή την υποστήριζε ο Gabriel Garais, ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας πληροφορικής στη Ρουμανία. Ο κ. Garais λέει ότι και αυτός ξεγελάστηκε και επένδυσε τις δικές του οικονομίες στην εφαρμογή και έχασε τα χρήματά του.

Το BBC προσέγγισε επανειλημμένα την iEarn Bot για σχόλια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει.

Ο John Wyman, επικεφαλής της νέας “Μονάδας Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων” του FBI, αναφέρει ότι οι έρευνες για τέτοιου είδους κυκλώματα γίνονται παγκοσμίως γρήγορα και απαιτούν διεθνή συνεργασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αλλά οι υπεύθυνοι τελικά οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Το FBI δημιούργησε πέρυσι τη “Μονάδα Εικονικών Περιουσιακών Στοιχείων” για να ανταποκριθεί στα αυξανόμενα εγκλήματα με τη χρήση εικονικών νομισμάτων και καλεί τα θύματα απάτης να υποβάλουν καταγγελίες στην ειδική σελίδα της. Ωστόσο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου υποστηρίζουν ότι η πρόληψη εξακολουθεί να είναι το κλειδί. O κ. Wyman συμβουλεύει τους επενδυτές να κάνουν τη δέουσα επιμέλεια πριν επενδύσουν: «Είναι όπως όλα τα άλλα: αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συχνά πρέπει να μένεις μακριά».

  • Like 1
  • Sad 2