Το eBay αρνήθηκε ότι έφερε ευθύνη, όμως συμφώνησε στην καταβολή αποζημίωσης

Το eBay συμφώνησε να καταβάλει 59 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο, καθώς είχε έρθει αντιμέτωπο με κατηγορίες ότι διέθετε εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην παρασκευή παράνομων χαπιών.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι μέσω eBay πουλήθηκαν χιλιάδες πρέσες χαπιών και συσκευές ενθυλάκωσης, μεταξύ των οποίων και εξοπλισμός που κατέληξε σε άτομα τα οποία στη συνέχεια καταδικάστηκαν για διάπραξη αδικημάτων σχετικών με τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μη εξουσιοδοτημένων χαπιών, ανάμεσά τους και αυτών που περιέχουν φαιντανύλη.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με έξαρση στη χρήση οπιοειδών. 

Το eBay κατηγορήθηκε ότι δεν συμμορφώθηκε με τις διατάξεις του Νόμου περί Ελεγχόμενων Ουσιών (CSA), που επιβάλει στις εταιρίες να τηρούν ακριβή αρχεία πωλήσεων και να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Καταπολέμησης Ναρκωτικών, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές.

Οι πρέσες που πωλήθηκαν μέσω eBay είναι ικανές να παράγουν χιλιάδες χάπια ανά ώρα. Πουλήθηκαν επίσης συσκευές ενθυλάκωσης, που συμπιέζουν ουσίες σε μορφή σκόνης μέσα σε κάψουλες.

Από την πλευρά του, το eBay αρνήθηκε τις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι συμφώνησε να καταβάλει το πρόστιμο ώστε να αποφύγει τα έξοδα που θα προέκυπταν εφόσον η υπόθεση οδηγούταν στα δικαστήρια, όμως δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο της εξωδικαστικής συμφωνίας, να ενισχύσει τα μέτρα που λαμβάνει ώστε να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του νόμου.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση, διαπιστώθηκε ότι εκατοντάδες άτομα που είχαν αγοράσει τις επίμαχες πρέσες χαπιών αγόρασαν επίσης πλαστά καλούπια, σφραγίδες ή βαφές προκειμένου να παρασκευάσουν πλαστά φαρμακευτικά χάπια.

Το 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι κατέληξαν μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των περιπτώσεων αντιστοιχούσαν σε θανάτους που προήλθαν από την κατανάλωση φαιντανύλης, ουσίας με ισχυρή αναλγητική δράση, καθώς και άλλων συνθετικών οπιοειδών.

Την περασμένη Πέμπτη, ο δήμος του Πόρτλαντ κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης με τη χρήση φαιντανύλης, η οποία μαστίζει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της πολιτείας του Όρεγκον.

  • Like 3