Ομάδα Ερευνητών του Ινστιτούτου Πληροφορικής [Ι.Π.] του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας [ΙΤΕ] στην Κρήτη απέδειξε στην πράξη πως οι υπηρεσίες social networking μπορούν να αποτελέσουν τις ιδανικές πλατφόρμες για την εξαπόλυση DdoS [Distributed Denial of Service] και άλλων τύπων επιθέσεων. Η είδηση έχει ήδη μεταδοθεί από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά ειδησεογραφικά sites του πλανήτη, ενώ μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από εκπροσώπους του Facebook.

 

Συγκεκριμένα, στη μελέτη τους "AntiSocial Networks:Turning A Social Network into a BotNet", οι ερευνητές Α. Μακριδάκης, Σ. Αντωνάτος, Δ. Αντωνιάδης, Σ. Ιωαννίδης, Κ.Γ. Αναγνωστάκης, Η.Π. Μαρκάτος και ο "δικός μας" Η. Αθανασόπουλος [επί σειρά ετών συνεργάτης του PC Magazine], επισημαίνουν την επικινδυνότητα των Social Networks υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας και με την απουσία προληπτικών μέτρων [που θα αποτρέπουν την εκτεταμένη διάδραση μεταξύ των social networking υπηρεσιών και του υπόλοιπου Internet].

 

Για να αποδείξει του λόγου το αληθές, η ερευνητική ομάδα είχε αναπτύξει μια εφαρμογή για το Facebook με την ονομασία "Photo of the Day", που φαινομενικά απλά εμφανίζει μια καινούργια φωτογραφία από το National Geographic κάθε μέρα στο profile του χρήστη που την προσθέτει. Ωστόσο, κάθε φορά που κάποιος εμφάνιζε την εν λόγω φωτογραφία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή αιτήσεων μεγέθους 600Kbytes σε συγκεκριμένους servers.

 

Με απλά λόγια, μέσω αυτής της προσέγγισης είναι δυνατή η δημιουργία botnets που μπορούν να αξιοποιηθούν για ποικιλόμορφες κακεντρεχείς επιθέσεις όπως διάδοση malware, DoS attacks κ.ά.

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr