Μπορεί οι Zenimax και Oculus να μην έχουν ακόμη τελειώσει με τη δικαστική τους διαμάχη, η πρώτη όμως βρήκε ακόμη έναν αντίπαλο.

Η γνωστή εταιρεία λογισμικού κατέθεσε αγωγή εναντίον της Samsung για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί τη τεχνολογία της Oculus στην δημοφιλή συσκευή εικονικής πραγματικότητας Gear VR. Η Zenimax Media κατηγορεί τη Νοτιοκορεάτικη εταιρεία ότι συνεχίζει την ανάπτυξη της συσκευής, παρόλο που γνωρίζει λεπτομέρειες για την αγωγή ενάντια στην θυγατρική του Facebook.

 

Η Samsung, υποστηρίζει η Zenimax, δεν ζήτησε καν άδεια χρήσης, παρόλο που γνώριζε πολύ καλά ότι είχε υποβάλλει αγωγή ενάντια στην Oculus για κλοπή της τεχνολογίας της, διαθέτοντας στην αγορά μία αναβαθμισμένη μάλιστα έκδοση του Gear VR και αφότου το δικαστήριο είχε αποφανθεί –μερικώς- υπερ της.

 

Αν θυμάστε, η Zenimax υπέβαλλε αγωγή ενάντια στην Oculus ζητώντας αποζημίωση $4 δισεκατομμυρίων για κλοπή εμπορικών μυστικών, μεταξύ άλλων, όταν προσέλαβε τον John Carmack, τον co-founder της id Software, της γνωστής εταιρείας (είχε δημιουργήσει μεταξύ άλλων τις σειρές παιχνιδιών Wolfenstein, Doom, Quake, Rage) που στα μέσα του 2009 εξαγοράστηκε από την Zenimax Media. Η τελευταία κατηγόρησε τον John Carmack ότι πήρε την τεχνολογία που είχαν αναπτύξει μαζί στην Oculus όταν μεταφέρθηκε εκεί. Τελικά, το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση ότι η Oculus οφείλει στη Zenimax αποζημίωση $500 εκατομμυρίων για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και επειδή ο co-founder της Oculus, Palmer Luckey “έσπασε” τη συμφωνία τήρησης απορρήτου που είχε υπογράψει. Παρόλα αυτά, οι ένορκοι κατέληξαν στην απόφαση ότι η Oculus δεν έκλεψε εμπορικά μυστικά, οπότε και η Zenimax δεν έλαβε την αποζημίωση των $4 δισεκατομμυρίων που ζητούσε.

 

Εκτός από το ότι κατηγορεί την Samsung ότι είχε επίγνωση ότι παραβίαζε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, υποστηρίζει ότι ο John Carmack είχε την ιδέα για την τεχνολογία mobile VR όταν ακόμη βρισκόταν στην id Software. Σύμφωνα με αναφορές, το πρώην στέλεχος της id Software κράτησε τον Matt Hooper (Creative Director) ένα βράδυ στα γραφεία της εταιρείας για να εργαστούν και να σκεφτούν ένα σχέδιο επίθεσης για τη τεχνολογία mobile VR. Ο Matt Hooper, τότε, κάλεσε στο τηλέφωνο τις επαφές του στην Oculus, και τους είπε για το project πάνω στο οποίο θα εργαστούν όταν πιάσουν δουλειά εκεί.

 

Η νέα αγωγή της Zenimax Media επιδιώκει αποζημιώσεις και ποσοστά κερδών από τις πωλήσεις των τεχνολογιών που παραβιάζουν τα πνευματικά της δικαιώματα και από την χρήση εμπορικών της μυστικών. Η απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση με την Oculus (Facebook) ενδέχεται να παίξει μεγάλο ρόλο και να επηρεάσει το αποτέλεσμα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν και η Oculus συνεχίζει να πολεμάει την προηγούμενη απόφαση. Ο John Carmack επίσης μάχεται τη Zenimax Media σε άλλη δικαστική υπόθεση λέγοντας πως η εταιρεία του οφείλει $22,5 εκατομμύρια ακόμη από την εξαγορά της id Software το 2009.

 

Link.png Site: Engadget