Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian φέρνει στο φως τους κανόνες δεοντολογίας που έχει δημιουργήσει το Facebook, ώστε οι υπάλληλοί του να γνωρίζουν ποια post μπορούν να παραμείνουν αναρτημένα στο κοινωνικό δίκτυο, και ποια όχι.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η εφημερίδα κατάφερε να αποκτήσει περισσότερα από 100 σχετικά εγχειρίδια και λογιστικά φύλλα που έχει δημιουργήσει το Facebook, για τον τρόπο διαχείρισης υλικού που αφορά την τρομοκρατία, τη βία, τη ρητορική μίσους, την πορνογραφία, τον ρατσισμό ή ακόμη και απόπειρες αυτοτραυματισμού.

 

Σύμφωνα με τον Guardian, όλο αυτό το υλικό δείχνει τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους οι υπεύθυνοι διαμόρφωσης των κανόνων, για να αντιμετωπίσουν νεοεμφανιζόμενες προκλήσεις, όπως το λεγόμενο “εκδικητικό πορνό” (revenge porn). Επίσης, αναδεικνύει τις δυσκολίες των διαχειριστών, οι οποίοι έχουν τόσο όγκο εργασίας που συχνά πρέπει να αποφασίσουν μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

 

Επίσης, πολλοί διαχειριστές εκφράζουν ανησυχίες για τη μη συνεπή εφαρμογή των κανόνων ή για την ιδιόμορφη φύση που έχει μερικοί κώδικες δεοντολογίας. Φαίνεται μάλιστα πως οι πιο περίπλοκοι και ασαφείς είναι αυτοί που αφορούν το σεξουαλικό περιεχόμενο.

 

Με βάση τα παραδείγματα που παρατίθενται στο άρθρο του Guardian, μία ανάρτηση “Ας σκοτώσει κάποιος τον Τραμπ” θα πρέπει να διαγραφεί, επειδή πρόκειται για κρατικό ηγέτη και επομένως ανήκει σε προστατευόμενη κατηγορία. Ωστόσο, επιτρέπεται να γράψει κανείς: “Για να πνίξεις μία σκύλα, βεβαιώσου πως θα βάλεις όλη τη δύναμή σου στο μέσον του λαιμού της”, επειδή δεν θεωρείται αξιόπιστη απειλή.

 

Την ίδια στιγμή, βίντεο βίαιων θανάτων, παρόλο που θα πρέπει να επισημαίνεται πως είναι ενοχλητικά, δεν χρειάζεται να διαγράφονται πάντοτε, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα όπως οι ψυχικές ασθένειες. Επίσης, κάποιες φωτογραφίες μη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δεν θα πρέπει να διαγράφονται, εκτός αν υπαινίσσονται σαδισμό ή εξύμνηση αυτών των πράξεων.

 

Παράλληλα, επιτρέπονται όλα τα “φυσικά” έργα τέχνης με γυμνό και σεξουαλικές πράξεις, όχι όμως και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά έργα τέχνης. Επιπλέον, το Facebook θα επιτρέπει τη ζωντανή αναμετάδοση του αυτοτραυματισμού χρηστών του, επειδή “δεν θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρήσει ανθρώπους με ψυχικό πόνο”.

 

Σύμφωνα με την Monika Bickert, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος στο Facebook, είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση στο τι επιτρέπεται και τι όχι. Η ίδια τονίζει πως, ανεξάρτητα από το πού θα τοποθετηθεί η διαχωριστική γραμμή, πά

 

ντοτε θα υπάρχουν “γκρίζες περιοχές”, όπως για παράδειγμα στη διάκριση ανάμεσα στην σάτιρα και το ακατάλληλο περιεχόμενο.

 

Link.png Site: Guardian