Μετά την ιστορία μιας Ελβετικής εταιρίας που απέλυσε εργαζόμενη επειδή την βρήκε να χρησιμοποιεί το Facebook ενώ είχε δηλώσει πως είναι σπίτι της ανήμπορη να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή της, έχουμε μια ακόμη περίπτωση εταιρίας που έχει ψεύτικο λογαριασμό για να παρακολουθεί κόσμο. Σύμφωνα με το Consumerist μια Καναδική εταιρία συλλογής χρεών χρησιμοποιούσε την εικόνα μιας όμορφης ξανθιάς κοπέλας ως δόλωμα για να γίνει “φίλη” με άτομα που φέρονταν να χρωστάνε σε τράπεζες κτλ.

 

Πάρα πολλοί χρήστες έχουν πληθώρα προσωπικών στοιχείων αναρτημένα στο Facebook όπως διευθύνσεις, επάγγελμα, email, τηλέφωνα, συνήθειες, που πάνε διακοπές, που βρίσκονται κάθε δεδομένη στιγμή, τι αγόρασαν πρόσφατα κτλ.

Όλα αυτά για μια εταιρία συλλογής χρεών είναι θησαυρός ως μοχλός πίεσης. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι για να έχει κανείς πρόσβαση στα δεδομένα πρέπει να είναι “φίλος” με τον χρήστη. Εδώ μπαίνει η νόστιμη ξανθιά. Η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη για την απάτη συνέλεγε δεδομένα για την συμπεριφορά, την διεύθυνση και τις συνήθειες των “φίλων” της και στην συνέχεια η εταιρία χρησιμοποιούσε τα ίδια αυτά δεδομένα για να κυνηγήσει τα ίδια άτομα, με τηλέφωνα επιστολές, επισκέψεις και άλλες επιθετικές συμπεριφορές.

 

Η όλη υπόθεση φέρεται να βγήκε στον αέρα χάρη σε ένα hacker ο οποίος μπήκε στον λογαριασμό της Jenny Anderson και άρχισε να διατυμπανίζει την αλήθεια σε όλους τους σοκαρισμένους “φίλους” οι οποίοι αδυνατούσαν για πολύ ώρα να πιστέψουν τι συνέβη. Μήπως πρέπει να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση της προκοπής και στην Ελλάδα για να μην δούμε τα χειρότερα;

 

Source.png Πηγή: zing.gr