Επίσημο είναι πλέον το τεράστιο πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων στο Facebook, το οποίο επέβαλε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και το οποίο αφορά μαζικές παραβιάσεις ιδιωτικότητας με βάση το σκάνδαλο με την εταιρεία αναλύσεων Cambridge Analytica.

Το Facebook κατηγορείται ότι παραπλάνησε τους χρήστες του, υπονομεύοντας την ίδια στιγμή οποιαδήποτε επιλογή προστασίας των δεδομένων τους. Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο το οποίο έχει ποτέ επιβάλλει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), 20 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο που είχε ανακοινωθεί και πάλι για θέματα ιδιωτικότητας.

Η απόφαση αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης 16 μηνών, χωρίς όμως να αναγκάζει τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να αλλάξει σημαντικό τον τρόπο λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο πουλά διαφημιστικές υπηρεσίες ή συγκεντρώνει δεδομένα χρηστών. Το ύψος του προστίμου αν και τεράστιο, εντούτοις είναι μικρότερο ακόμα και από τα κέρδη του Facebook μόνο για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους. 

Στη δήλωσή-απάντηση, ο συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, Mark Zuckerberg, αποδέχεται την απόφαση αναφέροντας ότι «εμείς στο Facebook έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε το απόρρητο των πολιτών. Εργαζόμαστε ήδη σκληρά για να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή, αλλά τώρα θα θέσουμε ένα εντελώς νέο πρότυπο για τη βιομηχανία μας». Ο Zuckerberg και οι αρμόδιοι υπάλληλοι που έχουν οριστεί για την παρακολούθηση των μελλοντικών ενεργειών του Facebook πάνω στο θέμα. πρέπει ανεξάρτητα να υποβάλουν τριμηνιαίες πιστοποιήσεις στην FTC ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με το πρόγραμμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που έχει οριστεί βάσει της εντολής. Επιπλέον κάθε έτος, θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική βεβαίωση ότι η εταιρεία τηρεί συνολικά την εντολή. "Οποιαδήποτε ψευδή πιστοποίηση θα έχει αποτέλεσμα την επιβολή ατομικών αστικών και ποινικών κυρώσεων» δήλωσε το FTC.

Variety