Η εταιρεία Meta Platforms Inc., η μητρική εταιρεία του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου Facebook έδωσε πρόσφατα $60 εκατομμύρια για να εξαγοράσει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος «Meta» από την Αμερικανική τράπεζα Meta Financial Group.

Η συμφωνία υποδεικνύει πόσο πολύτιμη έχει γίνει η ονομασία «Meta» για τον τεχνολογικό γίγαντα, που ποντάρει πολλά στο Metaverse, την επόμενη έκδοση του Internet για πολλούς. Ο όμιλος Meta Financial έκανε γνωστό στις αρχές της εβδομάδας ότι συμφώνησε με την εταιρεία Beige Key με έδρα το Delaware για την πώληση των δικαιωμάτων των ονομασιών της εταιρείας για $60 εκατομμύρια σε μετρητά. Η Meta Financial δεν αποκάλυψε στην αίτηση της προς τις ρυθμιστικές αρχές ποιος βρίσκεται πίσω από την Beige Key ωστόσο ένας εκπρόσωπος της Meta Platforms επιβεβαίωσε τη σχέση της με την εταιρεία.  

«Η Beige Key συνδέεται με εμάς και έχουμε αποκτήσει αυτά τα εμπορικά σήματα» δήλωσε εκπρόσωπος της Meta Platforms. Ένας εκπρόσωπος της θυγατρικής του τραπεζικού ομίλου, η οποία έχει την ονομασία MetaBank, επιβεβαίωσε επίσης την ανάμιξη της Meta Platforms.

Εκτός από την προσφορά προϊόντων μέσω της θυγατρικής της MetaBank, συμπεριλαμβανομένων αποταμιεύσεων, καταναλωτικών δανείων, επιχειρηματικών δανείων και πιστωτικών καρτών, η Meta Financial συνεργάζεται με ιδρύματα όπως κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας για να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες με στόχο την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ένταξης.

Τον περασμένο Οκτώβριο το Facebook άλλαξε το όνομα της μητρικής εταιρείας σε Meta Platforms. Ο τεχνολογικός γίγαντας, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στην εικονική πραγματικότητα και την επαυξημένη πραγματικότητα πιστεύει ότι το Metaverse αποτελεί τον διάδοχο του mobile Internet. Την περασμένη εβδομάδα, η Meta Platforms «άνοιξε» τo invite-only app Horizon Worlds σε χρήστες άνω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Οι χρήστες, χρησιμοποιώντας headsets εικονικής πραγματικότητας της σειράς Quest μπορούν να παίζουν παιχνίδια αλλά και να αλληλεπιδρούν με άλλους ως ψηφιακά avatar. 

Η ιδέα του Metaverse, η οποία έχει εμφανιστεί στις τηλεδιασκέψεις με επενδυτές και αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου πολλών εταιρειών της Silicon Valley και η οποία θα απαιτήσει τη συνεργασία μεταξύ διάφορων τεχνολογικών κολοσσών ενδεχομένως απέχει περισσότερο από μια δεκαετία από την πλήρη υλοποίηση της πάντως. Ο εκπρόσωπος της Meta Platforms δήλωσε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τη Meta Financial πριν ανακοινωθεί η αλλαγή του ονόματος του Facebook. Στην αίτηση της προς τις ρυθμιστικές αρχές, η Meta Financial είπε ότι είχε ξεκινήσει μια αναθεώρηση στρατηγικής επωνυμίας νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά ο εκπρόσωπος της MetaBank αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις πέρα από το περιεχόμενο της αίτησης. Η αξία της μετοχής της Meta Financial μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μειώθηκε κατά 1,5% με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση να είναι τώρα $1,74 δισεκατομμύρια. Η Meta Platforms από την άλλη σημείωσε άνοδο 1,6% και τώρα αποτιμάται στα $933 δισεκατομμύρια.