Ο σάλος που προκλήθηκε οδήγησε σε ταχύτατες εξελίξεις

Το Facebook ανακοίνωσε πως θα άρει τη φραγή σελίδων ειδησεογραφικού περιεχομένου για τους χρήστες του στη Αυστραλία.

Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε προχωρήσει στη φραγή, η οποία επηρέαζε τους Αυστραλούς χρήστες της πλατφόρμας, από την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της διαμάχης που είχε ξεσπάσει με άξονα την προωθούμενη νομοθεσία η οποία θα υποχρέωνε τόσο το Facebook όσο και τη Google να πληρώνουν τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς για το περιεχόμενο που αυτοί δημιουργούσαν και αναπαραγόταν με διάφορους τρόπους στις δύο πλατφόρμες.

Ο Αυστραλός υπουργός οικονομικών, Τζος Φράιντενμπεργκ, είχε γνωστοποιήσει πως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ τον είχε διαβεβαιώσει πως η φραγή θα τερματιζόταν "μέσα στις επόμενες ημέρες", στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν οι δύο άντρες. Ο κύριος Φράιντενμπεργκ συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νόμο.

Η νέα νομοθεσία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούσε ήδη αντικείμενο συζητήσεων στη Γερουσία, καθώς την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο διακομματικής σύμπλευσης, είχε λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Την περασμένη Πέμπτη, οι Αυστραλοί διαπίστωσαν πως στη διάρκεια της νύχτας είχαν απωλέσει τη δυνατότητα να επισκέπτονται ή να μοιράζονται την οποιαδήποτε ειδησεογραφική σελίδα μέσω των λογαριασμών τους.

Το Facebook υποστήριξε πως είχε αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, καθώς η προωθούμενο νομοθεσία δημιουργούσε ένα αδιέξοδο πλαίσιο για την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νέος νόμος που προωθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση στόχο έχει να δημιουργήσει μια "δικαιότερη" διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών και των ειδησεογραφικών οργανισμών, ώστε να αποτιμάται η αξία του περιεχομένου που αυτοί δημιουργούν.

Η νομοθετική πρωτοβουλία, όμως, συνάντησε σθεναρή αντίσταση τόσο από το Facebook όσο και τη Google, καθώς και οι δύο εταιρίες υποστηρίζουν πως στρεβλώνει τον τρόπο που λειτουργεί το διαδίκτυο. Εκτός αυτού, το Facebook ισχυρίζεται πως το εμπορικό κέρδος που προκύπτει μέσα από το ειδησεογραφικό περιεχόμενο είναι περιορισμένο.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, όμως, επιμένει πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθούν "ίσοι όροι συμμετοχής" για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν δει τα κέρδη τους να καταποντίζονται στην εποχή του διαδικτύου.

Ανακοινώνοντας την άρση της φραγής, το Facebook δήλωσε πως οι διαβεβαιώσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης είχαν καθησυχάσει την εταιρία.

"Η κυβέρνηση διευκρίνισε πως θα διατηρούμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε αν οι διάφορες ειδήσεις θα εμφανίζονται στο Facebook, επομένως δεν θα υποχρεωνόμαστε αυτομάτως να μπούμε σε αναγκαστικές διαπραγματεύσεις", ανέφερε ο Κάμπελ Μπράουν, αρμόδιος του τομέα ειδησεογραφικών συνεργασιών στο Facebook. 

"Καταλήξαμε σε μια συμφωνία η οποία θα μας επιτρέπει να στηρίζουμε τους εκδότες που εμείς επιλέγουμε, συμπεριλαμβανομένων μικρών και τοπικών εκδοτών".

Το Facebook έχει ήδη παρουσιάσει μια "ειδησεογραφική βιτρίνα", το Facebook News Tab, μέσω του οποίου καταβάλει στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ένα αντίτιμο ώστε να προβάλει τα ρεπορτάζ τους στην πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη λειτουργία, όμως, είναι διαθέσιμη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Google απείλησε κάποια στιγμή να αποσύρει τη βασική μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία, όμως στο μεταξύ η εταιρία κατέληξε σε συμφωνία με τοπικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Nine Entertainment, Seven West Media, καθώς και τo News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ. 

Όπως φαίνεται, κυβέρνηση και Facebook κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό.

Οι αρχές της Αυστραλίας θα συμπεριλάβουν τέσσερις επιπλέον τροποποιήσεις στην προωθούμενη νομοθεσία, μεταξύ αυτών μία που προβλέπει πως η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εφαρμόζει το νέο κώδικα στο Facebook, εφόσον αυτό μπορεί να αποδείξει ότι "συνεισφέρει σημαντικά" στην τοπική δημοσιογραφία.

Ο νόμος προβλέπει περίοδο διαμεσολάβησης διάρκειας δύο μηνών ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μεταξύ τους συμφωνία και, εφόσον αυτό το διάστημα αποβεί άκαρπο, στη συνέχεια ενεργοποιείται η κρατική διαιτησία.

Ο μεγαλύτερος ειδησεογραφικός οργανισμός αυστραλιανών συμφερόντων, Nine Entertainment, υποδέχτηκε με "ικανοποίηση" τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση και δήλωσε έτοιμος να επαναλάβει τις συζητήσεις με στόχο την εξεύρεση μιας εμπορικά αποδεκτής συμφωνίας.