Μετά τη Google, και το Facebook προχώρησε στην επέκταση της περιόδου για εργασία από το σπίτι έως και τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Το Facebook θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκπρόσωπος του Facebook είπε στο Reuters

Με βάση την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας και της κυβέρνησης, καθώς και αποφάσεις που ελήφθησαν από τις εσωτερικές μας συζητήσεις σχετικά με αυτά τα θέματα, επιτρέπουμε στους υπαλλήλους να συνεχίσουν εθελοντικά να εργάζονται από το σπίτι μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Το Facebook είπε επίσης ότι θα δώσει πρόσθετα $1000 στους υπαλλήλους για δαπάνες που αφορούν τις ανάγκες γραφείου τους στο σπίτι.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Google επέκτεινε επίσης την απομακρυσμένη εργασία, λέγοντας ότι το προσωπικό θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται από το σπίτι μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021. Και οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες έχουν μεγάλες παρουσίες γραφείων σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο. Και παρά την πανδημία που τους ανάγκασε να προσφέρουν πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας από ό, τι συνήθως, οι δύο τους συνέχισαν τη δέσμευσή τους να λειτουργούν τους χώρους εργασίας τους.

Για παράδειγμα, νωρίτερα αυτό το μήνα, το Facebook μίσθωσε ένα πολύ μεγάλο εμβληματικό κτίριο στη Νέα Υόρκη ενώ η Google συνέχισε τα έργα ανοικοδόμησης των νέων κεντρικών γραφείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα τέλη Ιουλίου, η Apple είπε ότι το προσωπικό δεν θα επιστρέψει στα γραφεία του μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2021, λέγοντας μάλιστα πως οποιαδήποτε επιστροφή θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο ή επιτυχημένη θεραπεία. Πάντως, αν και οι «μεγάλοι» της τεχνολογίας είναι διατεθειμένοι  να χρησιμοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν την εργασία από απόσταση, δεν φαίνονται έτοιμοι να εγκαταλείψουν εντελώς τον παραδοσιακό χώρο εργασίας.

Εξαίρεση αποτελεί το Twitter. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, το κοινωνικό δίκτυο αγκάλιασε σταθερά και πλήρως την απομακρυσμένη εργασία, λέγοντας στο προσωπικό ότι θα μπορούν να εργαστούν από το σπίτι για πάντα, αν το επιθυμούν. Το αν η απομακρυσμένη εργασία βέβαια έπαιξε κάποιο ρόλο στην πρόσφατη παραβίαση λογαριασμών, μάλλον θα παραμείνει ένα αναπάντητο ερώτημα.

Το Facebook παρ’ όλα αυτά, κρίνοντας και από τις νέες μισθώσεις σε τεράστιους χώρους γραφείων, δεν φαίνεται έτοιμο να καθιερώσει τη μόνιμη εργασία από το σπίτι. Μάλιστα επανεξετάζει την προσέγγιση του προσωπικού σε Hubs γραφείων, σε Ντένβερ, Ντάλας και Ατλάντα.

Ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg είπε ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας η μισή εταιρία θα μπορούσε να λειτουργεί πλήρως από απόσταση. Αν και είπε ότι ορισμένα είδη ρόλων δεν θα είναι κατάλληλα για απομακρυσμένη εργασία, όπως εκείνοι που εργάζονται σε τμήματα όπως ανάπτυξη υλικού, κέντρα δεδομένων, προσλήψεις, πολιτική ή συνεργασίες.

  • Like 1