Μετά από μήνες φημών και υποθέσεων, το Facebook τελικά ανακοίνωσε επίσημα τα σχέδια του για το νέο του κρυπτονόμισμα, Libra, αλλά και το ψηφιακό του πορτοφόλι, Calibra που θα χρησιμοποιεί το νέο ψηφιακό νόμισμα.

Η Calibra, που αποτελεί τώρα μία θυγατρική του Facebook, σχεδιάστηκε για να «παρέχει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που θα επιτρέπουν στους χρήστες να συμμετέχουν και να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο Libra», μία τεχνολογία Blockchain που αναπτύχθηκε από το Facebook και έχει την υποστήριξη των Mastercard, Visa, Paypal, Stripe, eBay, Uber, Lyft και Spotify μεταξύ άλλων. Το Facebook σχεδιάζει να λανσάρει επίσημα το Calibra μέσα στο 2020 και πως η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη στα Messenger και WhatsApp αλλά και με την μορφή ενός ανεξάρτητου app.

calibra3.jpg.a41c62bc15c70773b0c23f1dca870ec3.jpg

Το Facebook ευελπιστεί με το λανσάρισμα του Calibra να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που συναντούν πολλοί χρήστες στις μέρες μας: να έχουν πρόσβαση σε βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. «Σχεδόν οι μισοί ενήλικες σήμερα στον πλανήτη δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, και αυτοί οι αριθμοί είναι αρκετά χειρότεροι στις αναπτυσσόμενες χώρες και ακόμα χειρότεροι στις γυναίκες» διαβάζουμε στην ανάρτηση του Facebook. «Το κόστος του αποκλεισμού αυτών των ομάδων είναι υψηλό – για παράδειγμα το 70% σχεδόν των μικρών επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε πίστωση ενώ περίπου $25 δισεκατομμύρια χάνουν οι μετανάστες κάθε χρόνο λόγω των χρεώσεων στα εμβάσματα».

Όταν διατεθεί το Calibra, θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν το ψηφιακό νόμισμα Libra χρησιμοποιώντας απλώς το κινητό τους. Το Facebook επίσης θέλει να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους ανθρώπους και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να πληρώνουν λογαριασμούς ή να αγοράζουν έναν απλό καφέ απλώς με την σάρωση ενός κωδικού που θα χρησιμοποιούν ακόμα και στις δημόσιες μεταφορές χωρίς να χρειάζεται να έχουν μαζί τους κάποια φυσική κάρτα/ πάσο ή μετρητά. Ο τρόπος πληρωμής –tap-to-pay- θα λειτουργεί όπως περίπου και στις υπηρεσίες των Apple και Google.

calibra1.jpg.b78d4ae937c640d30599336ca08e3e05.jpg

Πως μπορείτε να μεταφέρετε κεφάλαια στον λογαριασμό Calibra σας; Το Facebook λέει πως θα υπάρξει μία διαδικασία εγγραφής, κατά την οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από μία λίστα συνεργατών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως των MasterCard, Visa, PayPal και Stripe. Στη συνέχεια θα είναι σε θέση να μετατρέψουν σε κάποιο ανταλλακτήριο –online ή τοπικα- Αμερικάνικα δολάρια σε Libra για το ψηφιακό τους πορτοφόλι Calibra. Το Facebook λέει πως το Calibra δεν θα λειτουργεί ως ανταλλακτήριο, αν και μελλοντικά η υπηρεσία ενδέχεται να προσφέρει «integration» με κάποια από αυτά.

Βεβαίως, το Facebook δεν έχει και την καλύτερη φήμη όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, αλλά η εταιρεία λέει πως για αυτό τον λόγο δημιούργησε τον Libra Association, για την επίβλεψη του ψηφιακού νομίσματος, ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το Facebook και θα έχει την έδρα του στην Γενεύη, στην Ελβετία. Ο Libra Association για την ώρα αποτελείται από 28 εταιρείες/ μέλη αλλά το Facebook αναμένει ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα 100 μέλη λίγο πριν το λανσάρισμα, το 2020.

calibra2.jpg.822b1c196608a6a9b3e64bcf942a3404.jpg

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, υποστηρίζει το Facebook, το Calibra δεν πρόκειται να διαμοιράζεται δεδομένα με την πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες του Calibra δεν πρόκειται να δουν τα δεδομένα τους, τα οικονομικά στοιχεία τους ή πληροφορίες από τον λογαριασμό τους να χρησιμοποιούνται για στοχευμένη διαφήμιση στο ίδιο το Facebook ή στις άλλες πλατφόρμες του όπως στα Instagram, Messenger και WhatsApp. «Το Calibra θα χρησιμοποιεί δεδομένα από το Facebook για να συμμορφώνεται με την νομοθεσία, να προστατεύσει τους λογαριασμούς των πελατών του, να μετριάσει τον κίνδυνο και να αποτρέψει εγκληματικές δραστηριότητες» διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Facebook.

«Αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα πρωτόκολλο για χρήματα και αξία στο Διαδίκτυο, δεν μπορείς να το ελέγχεις από μία εταιρεία» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Engadget ο David Marcus, επικεφαλής της Calibra. «Το Facebook δεν γίνεται να το ελέγξει, κανένας άλλος δεν θα πρέπει να μπορεί να το ελέγξει, και θα πρέπει να δημιουργηθεί και να κυβερνάται σαν ένα δημόσιο αγαθό» συμπλήρωσε ο David Marcus. Πρόσθεσε επίσης ότι ήταν σημαντικό για την Calibra να είναι θυγατρική του Facebook επειδή γνωρίζει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα τους να συγχέονται, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούσε ανησυχίες δεδομένης της κατάστασης με την  φήμη του Facebook σχετικά με την ιδιωτικότητα των δεδομένων. Ο David Marcus είπε επίσης ότι η Calibra αποτελεί την φυσική επέκταση του μεγάλου σχεδίου του Facebook να διατηρήσει συνδεδεμένους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και όπως είπε, το Facebook θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου,  το «καλό είναι, πως με το Libra, δεν χρειάζεται να μας εμπιστεύεστε. Ακόμα και αν πραγματικά δεν εμπιστεύεστε το Facebook, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο από τα ψηφιακά πορτοφόλια. Ακόμα και αν δεν εμπιστεύεστε το Facebook για την διακυβέρνηση του κρυπτονομίσματος, μέχρι την ώρα του λανσαρίσματος, το Facebook θα έχει μόνο το 1% των ψήφων, οπότε δεν είναι ότι μπορεί να τα κάνουμε χάλια, ακόμα και να θέλαμε ή να μπορούσαμε, δεν θα ήταν δυνατόν σε αυτό το σημείο».

Engadget